Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Mikä tekee permiläisistä maailman parhaita hiihtäjiä?

Mikä tekee permiläisistä maailman parhaita hiihtäjiä?
Kenialaisten kestävyysjuoksijoiden ylivertaisten fyysisten ominaisuuksien tutmimuksessa on uskoakseni päästy ainakin perimmäisen osatotuuden äärelle. Tätä esittelin ja kommentoin blogissani (http://esa-jussisalminen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/170252-kenialai...).

Hiihto on huomattavasti monimutkaisempi fyysinen tapahtuma. Siinä käytetään kaikkia raajoja, erilaisia tekniikoita, on eritasoisia ja -pituisia ylämäkiä, alamäkiä ja tasaisia osuuksia. Hiihto on yksi niistä lajeista, joissa sanotaan, että hyvin erityyppiset urheilijat voivat pärjätä. Hapenottokyky on tietysti yksi tärkeä yleinen ominaisuus. Entä muut?

Kun permiläisten kansojen hiihtoon soveltuvista fyysisistä rotuominaisuuksista ei liene edes valistuneita arvauksia, käännän katseen kulttuurin, henkisen pääoman puoleen. 

Usein sanotaan Venäjällä, että ei kansallisuudella ole merkitystä urheilussa. Näin toivottavasti onkin, jos tällä viitataan siihen, että kaikilla pitää olla tasavertaiset mahdollisuudet. Vain kyvyt ratkaisevat. Kyvyt kuitenkin kasvavat urheilijan taustasta. 

Venäjällä tai Neuvostoliitossa varsinkin on ollut tietyllä muodollisella tasolla selvää, että kansallisuuksia on useita ja niiden pitäisi olla tasavertaisia. Käytännön tasolla ei tietenkään ole tehty riittävästi kansojen kielten ja kulttuurin säilymiseksi.

Maan sisällä esim. urheilijoiden kansallisuus ts. se, että urheilija voi olla nenetsi, komi, burjaatti, inkeriläinen tai venäläinen, ei ole yhtä suuri salaisuus kuin Venäjän ulkopuolisille tahoille. Esim. Komista tai Udmurtiasta tulevia hiihtäjiä on opittu arvostamaan. Tihonovan mukaan valmentajat kehuvat aina, kuinka udmurteille ominainen vahvuus, kärsivällisyys, kestävyys ja pyrkimys asetetun päämäärän saavuttamiseen auttaa voittamaan. 

Kärsivällisyys tai kestävyys (č'idan) on yksi vastaantuleva käsite. Kansanlaulun sanoin kivi voi haljeta, mutta ihmisen on kestettävä. Tämän voi nähdä pikemminkin sisäänrakennettuna asenteena kuin ulospäin näkyvänä uhona. Itsepäisyys voi nimittäin mennä myös liiallisuuksiin ja tarpeettomuuksiin. Yksi suosittu vitsi kertoo udmurtin luonteesta. Ihmisiä istui iltaa penkillä, mutta yksi oli kuin kissa pistoksissa ja vääntelehti kovin omituisesti. Jonkin ajan päästä kävi ilmi, että tämä onneton istui naulan päällä. Mikset sanonut mitään, kummasteltiin. Älkääs huoliko, minä totun pian tähän, kuittasi naulan päällä istuja.

Eräät permiläiset huippuhiihtäjät kuvaavat menestyksen salaisuutta yksinkertaisesti: Jos hetkenkään säälit itseäsi kilpailussa, voit heittää hyvästit menestykselle. Permiläiset kansat ovat tottuneet kovaan ja jatkuvaan työntekoon. Nykyäänkin on tavallista, että eletään puolittain omavaraistaloudessa. Joko oma tai vaikkapa isovanhempien puutarha takaa kaupunkilaisillekin leveämmän, varmemman ja paremman leivän kuin pelkän palkan varaan jättäytyminen. Töitä on aina säestänyt laulaminen, loputtoman pitkien ja moniäänisten kansanlaulujen, joiden sanoilla voi ilmaista suoraan sellaisia elämän kipuja, joista ei muuten ole tapana huudella.

Ainakin keskittymiskykyä ja kärsivällisyyttä kehittää myös käsitöiden teko, joka on edelleen voimissaan perinteisessä permiläisessä kulttuurissa. Tihonovan kertomuksista käy ilmi, miten monipuoliset, spontaanit leikit lapsena kehittävät kaikenlaisia motorisia ja liikunnallisia valmiuksia, esim. mäkihyppy aitojen yli. Hän kuvitteli lapsena hiihtävänsä moottorin avulla ja voittavansa. Mielikuvaharjoittelua parhaimmillaan.

Kielten mukana voi kadota muun muassa luontaista kansallista valmennustietoutta, jota voisi soveltaa urheilun lisäksi muuallakin, vaikkapa bisnesmaailmassa menestyäkseen. 
     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tämän blogin suosituimmat