Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Vanhusurheiluliitto

Vanhusurheiluliitto

Juoksijan viimeisimmässä numerossa on mielenkiintoinen uutinen, jonka mukaan Suomen Veteraaniurheiluliitto on muuttanut nimensä Suomen Aikuisurheiluliitoksi.

Ari Paunonen kysyy, mitä vikaa oli vanhassa ja kauniissa nimessä, vaikka se hiukan viittaakin sotaveteraaneihin. Nyt nimi sotketaan myös 20-30-vuotiaisiin, jotka eivät kuitenkaan yllä näihin "aikuissarjoihin".

Yhdyn ihmettelyyn. Ehkä nimen on tarkoitus olla leikkisä ja piikittelevä, että me ollaan hei oikeesti aikuisia ja te muut kakaroita. Mutta onko tämä paikallaan, kun kuitenkin järjestäytynyt veteraaniurheilukin ja kilpaileminen on jos ei ihan vakavaa niin kuitenkin asiallista ja tärkeää toimintaa. Aikuinen on todellakin nuoren tai juniorin vastakohta. Juniorisarjoista päästään aikuisten sarjoihin. Aikuisurheiluliiton nimi on harhaanjohtava.

Toinen ihmettelyni aihe koskee Aikuisurheiluliiton SM-maastojen sarjoja. Tänä vuonna Lempäälässä on pidetty kisat, joissa ikäsarjat ovat alkaneet 30-vuotiaista!!! Mistäköhän syystä? Menneessä maailmassa urheilu ylipäänsä nähtiin nuorten juttuna. Erityisesti oli selvää, että nainen lopettaa kyseisen vouhotuksen viimeistään silloin kun pappi sanoo kirkossa aamenensa vihkiparille.

Nykyisin on enemmän kuin selvää, että etenkin kestävyysurheilussa 40 vuotta ei välttämättä ole ikä eikä mikään. Sitä vanhempiakin menestyjiä on. Usein ei ole ollutkaan tähän mennessä alle nelikymppisten ikäsarjoja. Ehkä sopiva alaikäraja olisi 45.

Menneen maailman kaikuja näen myös siinä, että aina puhutaan nuorista tulevaisuuden toivona urheilussa. Pitkään urheilu-uraa jatkavia miltei painostetaan lopettamaan, vaikka he menestyisivät paremmin kuin nuoret. Parempi olisi myös panostaa siihen, että yhä useampi jatkaisi vanhempanakin tai tekisi paluun, käyttäen hyväkseen kaikkea sitä viisautta mitä kokemus on tuonut mukanaan.

Miten olisi Vanhusurheiluliitto? Se olisi selkeä kannanotto sille, että vanhanakin voi vielä urheilla tai jopa aloittaa urheilun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Niin tai Senioriurheiluliitto.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jos kääntaisi entisen yhdyssananimen sanat vain toisinpäin: urheiluveteraaniliitto. Silloin olisi selvää mistä veteraaneista on kyse. Siis niistä, jotka eivät tavoittele enää kaikkein kovinta tulosta kaikkien ihmisten kesken, vaan ovat sitä seuraavaa urheilijavaihetta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vähemmän media ainakaan Suomessa on huomioinut ikäihmisten 10-tanssien Euroopan mestaruuskilpailuja. Espanjassa yhteiskunta kannustaa kovasti ikäihmisiä liikkumaan ja erityisesti tanssimaan. Harrastusta tuetaan, koska sen avulla ikäihmiset pidetään aktiivisina ja optimistisina. Tanssi kehittää koordinaatiota, ketteryyttä ja voimaa. Fyysisten terveydellisten seikkojen lisäksi tanssi on hauskaa ja iloisesta mielestä taas seuraa montaa hyvää asiaa.

Paritanssi stimuloi aivoaluetta, joka säätelee mielialaa, luo mahdollisuuksia mielikuvien laajentamiselle sekä vapauttaa onnellisuuteen liittyviä hormoneja muun muassa siten estäen masennusta. Tämän lisäksi paritanssi saattaa jopa kaksinkertaistaa aivojen verenkierron ja happitasapainon, mitä edesauttaa hermosolujen välityskykyä sekä lisää väli- ja etuaivolohkojen aktiviteettia, mikä on tärkeää taistelussa esimerkiksi Alzheimerin tautia vastaan.

Tämän blogin suosituimmat