Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Näin säilöntä onnistuu aina


Toissavuotiset hillopurkkini napsahtavat asiaankuuluvasti kantta kiertäessä auki. Toisinaan pitää ensin terävällä veitsellä saada kannen alta hiukan ilmaa menemään ennen kuin purkin saa auki. Napsahdus kertoo alipaineesta ja kannen tiiviydestä. Nämä ovat merkkejä onnistuneesta säilönnästä. Tuote on kuin juuri keitetty. 


Olen toki pitkään ollut tietoinen monesta säilönnän periaatteesta, mutta tullut myös kokeiltua itse ja löydettyä se, mikä on kaikkein olennaisinta. 


1. purkit ja kannet viime tipassa ylös ilmaan kuumasta vedestä
2. purkkeihin tuote mahdollisimman kuumana, kiehuvasta kattilasta
3. purkki aivan täyteen, että ilmaa ei juuri jää 
4. purkki mahdollisimman nopeasti kiinni
5. mahdollisimman nopea jäähdytys


Toki nämä eivät ole mitään salaisuuksia. Kyllä sen suuntaista löytyy pätevistä säilöntäoppaista.


Siinä se totuus on. Kannattaa uskoa. En käytä mitään atamoneja enkä muita säilöntäaineita enkä sterilisoi purkkeja, uunissa kuumentamisesta nyt puhumattakaan: käytäntö on osoittanut, että se on täysin hyödytöntä.


Teen siis näin: Kun hillo kiehuu kattilassa, otan purkit ja kannet esiin ja huuhtaisen ne kuumalla vedellä suoraan hanasta (ne on toki normaalisti pesty silloin, kun ne ovat tyhjentyneet esim. edellisenä vuonna). Sitten jätän ne lillumaan kuumaan veteen tiskipöydän altaaseen.

Kun hillo on valmis otan hillopurkin vedestä aivan kattilan viereen ja kaadan tai kauhon purkin nopeasti täyteen, otan purkin oman kannen vedestä ja suljen sillä purkin nopeasti. Vien viileään, sitten kylmään. Noin puolen tunnin päästä kiristän kantta, jos se on kiristyäkseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

No, niin paljon olen tehnyt marjoista, kaloista yms, säilykkeitä. Tärkeintä on keittää purkit ja tiivisteet, siis hygienisyys.
Sitten vaan tavarat purkkiin, keittäminen ja nopea jäähdyttäminen.
Näin valmistettu säilyke säilyy jopa vuosia.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Keittäminen voi olla ihan hyödyllistä, mutta luulisin kokemukseni perusteella, että jos ne keitetyt purkit jättää pikäksi aikaa jäähtymään ja kosketuksiin ilman kanssa, niin se keittämisen hyöty on pian menetetty.