Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Maitosiirappi

  • Maitosiirappia.
    Maitosiirappia.


Venäjällä 143 miljoonaa ihmistä käyttää elintarviketta tai ainakin tuntee elintarvikkeen, joka on pakattu muoviseen rasiaan tai metalliseen säilykepurkkiin. Se koostuu maidosta ja sokerista. Valkoinen versio on tavallista maitoa, tummempi on valmistusvaiheessa kuumennettu. Kuumennetun väri vaihtelee haaleanruskeasta tummanruskeaan.


Tämä сгущёнка tai сгущённое молоко on virallisesti suomeksi kondensoitu maito eli tiivistetty maito tai tiivistemaito. Tämä ei kuitenkaan kerro oikein ja täsmällisesti, mistä on kyse. Se ei kerro, että tuotteessa on valtava määrä sokeria. Sitä voi verrata makeudeltaan hunajaan tai siirappiin. Kahviin se on liian makea minun mielestä, mutta sopii teehen erittäin hyvin ja kaikkiin jälkiruokiin yms. jne.


Siirappi tarkoittaa juuri erilaisia makeita tahnoja. Eräs niistä, baarisiirappi on sokerista tehty tahna drinkkejä varten. Ehdotan siis, että kondensoidusta maidosta käytetään suomessa kätevää ja kuvaavaa nimistystä maitosiirappi. Kuka tahansa saa silloin mieleen oikean kuvan paksusta makeasta valkoisesta tahnasta, vaikka ei olisi tuotetta koskaan käyttänyt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Parin kokeilun jälkeen jätin, 1990-luvun alusta lähtien, nuo maitosiirapit naapurimaan babuskien ja djeduskien iloiksi. Minusta on aina ollut kivaa, että me kaikki olemme tyytyväisiä omiin tottumuksiimme..

P.S. Paras aamulääke illanistujaisten jälkeen on kylmä "rjazenka" (tervehdys Georgian Batumista).

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Mitä tulee kankkusen hoitolääkitykseen, niin itsekin sain siinä maassa suosittua rassolia, eli suolakurkkujen säilöntälientä, joka tuntui laittavan tautisen kössin toimivaksi piankin. Olen nähnyt rassolia isossa marketissa Suomessakin.
Suolakurkut säilötään siellä suolan, tillin, ja viinimarjanlehtien lisäksi isolla kirjolla yrttejä, ja tietenkin valkosipulia.

Ilmari varmaan yllättyy georgialaisten ylitsevuotavasta vieraanvaraisuudesta.
Viinikin pitää juoda isosta sarvesta, ja sehän on juotava aina kokonaan, että sarven voi laskea pöydälle. Hetken päästä pidetään uusi maljapuhe kädessä täysi sarvi.
Kokemusta on siitäkin maasta, ja kankkusen hoitolääkitys tulee Ilmarille tarpeeseen.

Sgushonkaa näin lukuisia kertoja purkittettuna kaupoissa, ja mielsin sen jonkinlaiseksi säilykemaidoksi, ja se pääsi ohi kokemuspiirin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä maitosiirappi jakaa melkoisesti mielipiteitä. Jotkut ottavat siitä hörppyjä sellaisenaan suoraan purkista.