Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Punaisen heisipuun marjat

  • Heisipuun marjoja. Шу. Калина.
    Heisipuun marjoja. Шу. Калина.


Olen kovin tykästynyt heisipuun marjoihin. Niitä on aina käytetty joka puolella Venäjää ravinnoksi ja lääkkeeksi monin eri tavoin. 


Udmurttien yksi kansallisruoka on shunjanj, joka on piirakka, jossa on heisipuun marjoista ja ruisjauhoista tehty täyte.  Toinen yleinen ruoka on heisipuunmarjakiisseli shukisalj (шу кисаль).Todella masentavaa on jälleen vilkuilla suomenkielistä nettiä, joka vilisee harhaisia käsityksiä heisipuun marjojen myrkyllisyydestä. 


Mistä ihmeestä Suomeen on jossain vaiheessa pesiytynyt ajatus, että kaikki mitä luonto ja puutarha tarjoaa, on myrkkyä? Kyllä on sairasta kansantyhmyyttä! Juolukka on muka myrkyllinen, lillukka on muka myrkyllinen ja heisipuun marja on myrkyllinen, puhumattakaan ukonsienestä ja tuomenmarjasta. Lista on loputon. Todellisuus on täysin päinvastainen.


Venäjänkielisessä netissä sen sijaan kuuluu järjen valo. Niin myös heisipuun suhteen. Punaisen heisipuun marjat ovat syötäviä, mustan myrkyllisiä.


Löysin myös mainintoja kulinaristisen nautinnon lisäksi vaikutuksista: laskee verenpainetta ja tasapainoittaa hermoja, jopa niin, että matalasta verenpaineesta kärsiviä varoitellaan:
"Нельзя злоупотреблять калиной людям, страдающим гипотонией, так как она снижает давление и может спровоцировать обморок."


No en ole kuullut Venäjällä kenestäkään, kuka ei söisi heisipuun marjoja, enkä kenestäkään, joka olisi pyörtynyt verenpaineen laskettua.


Ainakin udmurttilaisten novellien kääntämisessä heispuun marjat ovat välttämätön välipala, joita ilman työstä ei tulisi mitään. Sain vastikään ison muovipussillisen pakastettuja heisipuun marjoja udmurttilaiselta kirjallisuudentutkijalta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Venäjällä on tuttu marja ja sen vaikutukset. Siellähän se Udmurttiakin on. Minullekin hieman tuttu!

Heisipuu / Калина красная

Näin sunnuntaina kuuntelisimmeko aiheeseen liittyvää musiikkia ja laulua:

https://www.youtube.com/watch?v=WtDwLPtqPTY
Heisipuu kukkii

Heisipuun kukat ja rakkaus! :)

https://www.youtube.com/watch?v=QSnhHSfvx50
Ой, цветет калина