Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kotimaiset jouluomenat

  • Udmurtialaisia Antonovkia ja päärynöitä (keltaiset) ikkunallani. Omenista Antonovkat säilyvät kuukausia jopa ikkunalaudalla.
    Udmurtialaisia Antonovkia ja päärynöitä (keltaiset) ikkunallani. Omenista Antonovkat säilyvät kuukausia jopa ikkunalaudalla.


Joinakin vuosina pohjoinen pallonpuolisko hukkuu omeniin, kuten tänä syksynä. Samaan aikaan kun ihmisiä on leipäjonoissa, jotkut kantavat omenoita metsään ja jättävät ne jopa jätesäkkeihin:
http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/434325-omenoita-kiikutetaan-sakkik...


Ihmisten asenteissa on vikaa, mitä tulee omeniin. Miksei Suomessa järjestetä tehokkaasti omenien käyttöä, myyntiä, jalostusta ja jakelua? Hyvät kotimaiset omenat kipataan metsään tai jätetään puihin ja jouluksi ulkomailta rahdataan Golden Deliciousejä. Mitkä ovat kuljetuskustannukset, ilmastovaikutukset jne.?
Suomessakin on talviomenia, jotka saa säilymään jouluun ja ylikin. Itse olen jopa kesälajikkeita saanut säilymään jääkaapissa kuukausia. 


Omenien käytössä on myös parantamisen varaa. Jos ei halua tehdä hilloja, mehuja, soseita eikä muutakaan sellaista tavanomaista, omenia voi käyttää melkein  missä tahansa ruoassa, keitoissa, padoissa, salaateissa. Esimerkiksi tavallisissa keitoissa voi korvata osan perunoista omenilla. Vaikka omenoita olisi yli puolet enemmän kuin perunoita, omenoita ei juuri edes havaitse: ne liukenevat osittain liemeen ja antavat sille omaleimaista makua.  Tämäntyyppisiä keittoja olen paitsi itse tehnyt, saanut Transilvaniassa jopa ravintoloissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Asenteesta se on tedella kiinni, minulle aikoinaan naurettiin kun lapsena kuvittelin joskus perustavani ravintolan joka on erikoistunut omenaruokiin. Eniten naurettiin sille ettei omenasta voi valmistaa mitään suolaista ruokaa. Sitten kun kerroin kuinka herkullista oli kun maistoin omenalammasta, silloin naurettiin sille että puhun hölmöjä koska sellaista ruokaa ei ole. Sitten raurettiin ajatukselleni että laitetaan leipään omenaa, sillekkin vain siksi ettei kukaan sellaista leipää ostaisi. Sen jälkeen päätin että pitääköön ihmiset omemanasa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Luonnon kertomaa on omenoiden hyvä sato. Ihmisten yltäkylläisyydestä kertoo se, että koko satoa ei hyödynnettäisi. Omenahillokin, kun sitä ei liikaa sokeroida olisi hyvä lisä ruualle, esimerkiksi pannukakun päälle. Reseptejä voisi näkyä enemmän, kun on hyvä sato jotakin viljeltyä lajia.

Luonnon kertomaa on kaikki luonnon ilmenemät. Havaitsin tänä vuonna sen, että vaahteran lehdissä ei ole yhtä paljon mustia täpliä kuin esimerkiksi eräänä vuonna kymmenen vuotta sitten. Silloin lähes kaikissa puusta pudonneissa lehdissä oli runsaasti mustia täpliä.

Nyt on hyvä vuosi, hyvä luonnon vuosi.