Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Ryssänkyrpä


Sikuria saa nykyään jauheena sekä nestemäisenä lasipurkeissa. Näissä muodoissa ainetta saa kaupoista mm. Venäjällä ja Virossa. Näistä kirjoitin aikaisemmissa sikuriblogeissani. Suomessa sitä on saanut myös kovana pötkönä.


Venäjällä sikuri on melko tavallinen vaihtoehto teen, yrttiteen ja kahvin rinnalla. Suomessa sikuria myydään vain erikoiskaupoissa. 


Sikurin epäsuosio selittynee sen historialla. Sota-aikana kun kahvia ei saanut, sikuri oli varteenotettavin korvike. Ruiskahviakin joku on jossain kehunut, mutta itse en ole sellaista kokeillut.


Ehkä ennen kahvipulaa sikuriin ei ollut totuteltu? Me jälkipolvet voimme vain kuvitella sota-ajan sikuritraumoja. Ihmiset istuivat ikkunan ääressä peläten, mihin taloon pappi tämä aamuna poikkeaa. Siinä kahvin sijaan ryystettyä sikuria on voitu syväanalysoida muillakin termeillä kuin otsikossa näkyvällä.


http://www.palkjarvi.fi/sisalto.php?id=71


Sikurin nauttiminen pitäisi aloittaa vapaaehtoisesti rauhan oloissa. Siinä on puolensa. Sikuri on aina melko tasalaatuista, sitä ei saa pilalle millään. 


Kahvi on sen sijaan herkkä juttu. Kuinka kamalaa voikaan olla kauan seissyt ja mykeltynyt kahvi, jo hajunsa puolesta! Kuinka pahaa tulekaan kahvista, jos paketti on kesällä lojunut avattuna pari kuukautta avonaisena. Ja kuinka inhottavaa jo lähtökohtaisesti on joku halpa murukahvi. Ja toisaalta, miten taivaallista kahvi voi olla oikein tehtynä. Nämä käyttäytymiserotkin todistavat, miten kaukana toisistaan sikuri ja kahvi oikeasti ovat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Venäjällä on aina ollut valtavan suuri köyhä kansanosa, niin nytkin. Teen sijaa juodaan maitohorsman lehtiä jne.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ryöstökapitalismi ja eriarvoisuus.

Maitohorsmaa kannattaa käyttää, vaikka varaa olisi muuhunkin.