Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Sikuri on loistava juoma

 • Sikuria ilman maitoa.
  Sikuria ilman maitoa.
 • Sikurijauhetta.
  Sikurijauhetta.
 • Vahvaa sikuria maidolla ja sokerilla.
  Vahvaa sikuria maidolla ja sokerilla.
 • Näitä voin suositella. Oikea kitkeryys tallella. Vasemmalla Novyj Svetistä ja oikealla Nizhnyj Novgorodista sikurijauhepakkaus.
  Näitä voin suositella. Oikea kitkeryys tallella. Vasemmalla Novyj Svetistä ja oikealla Nizhnyj Novgorodista sikurijauhepakkaus.

 

Sikurilla on Suomessa paha kaiku, koska se oli aikoinaan kahvin korvike.


Kahviin sikuri linkittyy myös siten, että sitä ilmeisesti käytetään kahvin kanssa sekaisin laajoilla alueilla ympäri Aasiaa:
http://tamarindheaven.blogspot.ru/2010/12/kahvin-korvikkeita.html


Venäjällä sikuria  myydään jokaisessa pikkukaupassakin. Joten tämä netin tieto (https://fi.wikipedia.org/wiki/Sikuri) sikurin käytöstä on melkoisen puutteellinen:  "Sikurin juuria on toisinaan käytetty kahvin korvikkeena, Suomessa viimeksi toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen."


Erittäin valitettavaa, että sikuria verrataan kahviin. Mikään ei tietenkään pysty korvaamaan kahvia. Laihan sikurin, josta oikea kitkeryys puuttuu, voi korkeintaan kuvitella olevan lähellä huonolaatuista murukahvia. Mutta tämäkin on väärä vertaus. Sikuri ei korvaa kahvia eikä kahvi sikuria, sen enempää kuin kahvi mustaherukkatuoremehua. Kyse on eri juomista, joita ei ole järkeä vertailla eikä arvottaa keskenään. 


Hyvälle sikurille on ominaista kitkeryys, joka sekoittuu herkullisiin siirappimaisiin ja karamellimaisiin, paahdetun sokerin aromeihin. Itse pidän eniten sikurin kitkeryydestä yhdistettynä sokeriin ja maitoon. Teen siis melko vahvaa sikuria, ainakin neljä teelusikallista kuppia kohti ja siihen sokeria ja maitoa.  Joissakin sikurijauheissa kitkeryys ei tunnu. Ehkä kyse on huonosta laadusta tai sitten liian kauan avattuna olleesta pakkauksesta. Pakkaukset sisältävät jauhetta, joka saadaan paahtamalla sikurin juuria ja jauhamalla ne erittäin hienoksi. Sitä valmistetaan ainakin Pietarista etelään olevalla Novyj Svetin pikkupaikkakunnalla lähellä Hatsinaa sekä Nizhnyj Novgorodissa. Pakkauksista ei käy ilmi, mistä itse kasvit ovat peräisin. Jauhe liukenee veteen hetkessä, myös kylmään veteen. Sadan gramman pakkaus kustantaa vain vajaan euron verran.


Olen alkanut yhä useammin juomaan sikuria ennen kaikkea nautintoaineena, mutta se voi olla terveydellekin eduksi.  Täällä Izhevskissä lähikauppani sikuripakkauksessa mainitaan sen sisältävän runsaasti vitamineeja, mineraaleja, antioksidantteja ja inuliinia, joka vaikuttaa edullisesti ruoansulatukseen ja aineenvaihduntaan. Toisessa pakkauksessa kerrotaan seuraavaa: Sikurijuomalla on mahtava tervehdyttävä vaikutus. Sikuri ei sisällä kofeiinia. Sillä on rauhoittava vaikutus hermojärjestelmään, se parantaa aineenvaihduntaa, edesauttaa sydämen toimintaa ja lisää elimistön vastustuskykyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Jostain netistä sikurijauhoa voi ilmeisesti tilata Suomessakin:
http://shl.fi/2015/04/14/sikuria-arkeen-ja-juhlaan/

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Keskisuomessa olen kullut käytettäneen korvikkeena paahdettua voikukan ja juolavehnän juurta (luulisin ettei maku ollut kummoinen). Juolavehnän paahdetuista jyvistä on myös leivottu leipää.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Voikukan juuresta luulisi tulevan ihan kunnollista, kitkeryys on kohdillaan. En kyllä ole sitä kokeillut. Paitsi lehtiä syönyt.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Voikukan lehdistä saakin hyvää salaattia mm englannissa sitä kasvatetaan puutarhoissa kun luonnosta ei saa poimia. Täällä Suomessa on onneksi jokamiehen oikeudet, mutta voikukkaa ja juolavehnää pidetään nykyään hävitettävinä rikkaruohina mikä on harmi surullista. On onneksi kuitenkin niitä jotka hyvyyttään hyödyntävät ainakin voikukkaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen käyttänyt voikukan lehtiä salaattiin muitten vihannesten seassa ja ennen sitä pitänyt niitä suolavedessä noin puolisen tuntia...
Itse voikukkasta olen valmistanut sellaista hyytelöä, mutta nyt en muista tarkkaan menetelmää?
Ainakin poimitut kukan olivat likoamassa kylmässä vedessä, ehkä vuorokauden ...sitten siivilöitiin ne pois siitä ja nesteen lisättiin sokeria ja keitettiin...
Väriltään se muistutti hunajaa...oli tosi hyvänmakuinenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sota-aikana sikuria nimitettiin "korvikkeeksi" ja sitten kun sikuria ei enää ollut saatavissa myöhempinä sotavuosina, niin voikukasta keitettyä juomaa nimitettiin "vastikkeeksi".

Ilmeisesti sikuri siis on jollain tavalla lähempänä kahvia kuin voikukka. Vai lieneekö tässä ollut kyseessä suomalaisille tyypillinen kotimaisuuden halveeraus?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Oliko sota-ajan sikuri sitten ulkomaista tuotantoa? Suomessakin sitä viljellään, mutta tarve oli silloin tietysti äkkiä suuri. Udmurtiassakin se kasvaa ilmeisesti kulttuurimaisemassa lähinnä, niityillä ja pelloilla sitä näkee paljon.