Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Punainen tuomi

  • Udmurttinainen ojentaa punaisen tuomen marjaisia oksia
    Udmurttinainen ojentaa punaisen tuomen marjaisia oksia
  • Punainen tuomi Karamas-Pel'gan udmurttikylässä
    Punainen tuomi Karamas-Pel'gan udmurttikylässä

Punainen tuomi

Tuomen marja on musta. Sitä käytetään ravinnoksi laajalti Venäjällä ja sukukansojen mailla.

Karamas-Pel'gan udmurttikylässä viime elokuussa mummot taittoivat meille joistakin puutarhapuista oksia, joissa oli paljon punaisia marjoja. Marja oli kuulemma gord l'öm elikkä punainen tuomi.

Sen marjat olivat melko hyvänmakuisia, tuomenmarjan ja punaherukan tapaisia, ei erityisen happamia, mutta hieman tanniinisen tuntuisia. Niissä oli sisällä yksi isohko kivi, kuten tuomessa.

Erityisen yleinen punainen tuomi ei ole Udmurtiassakaan. Se on ilmeisesti tuomen ja kirsikan risteytymä. Sitä voidaan käyttää piirakoihin, kompotteihin, likööreihin.

Punaista tuomea ei ole ainoastaan Udmurtiassa vaan Venäjällä laajemminkin. Haulla krasnaja tsherjomuha löytyy siitä tietoa, haulla punainen tuomi ei mitään. Eikä sitä ole Suomessa? Vai onko sillä jokin ovelampi nimi? Punatuomi näyttäisi viittaavaan johonkin punakukkaiseen tuomeen, ei marjoihin.

Venäjänkielisillä sivuilla mainitaan olevan 12 terveysvaikutusta. Raskaana oleville sitä ei suositella, koska se sisältää jonkin verran samoja myrkyllisiä aineita kuin tuomi. Ne eivät täysikasvuiselle ole vaarallisia, mutta sikiölle voivat olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

minnam ahonen

Ja Udmurtian mummot ne ovat aina vaan yhtä kauniita :).

Mutta siis...

Tuo marjapuu on ihan uusi tuttavuus. Pienellä vaivalla selvisi että taitaapi olla alkujaan pohjoisamerikkalainen virginiantuomi, Черёмуха Виргинская, Padus virginiana. Luonnollisesti kansan suussa muuttunut kuvaavammaksi nimeksi. Tosin opiskelin juuri että marja voi olla tummanpunainen melkein mustakin, joskus likaisenvalkea.

"Нередко черёмуху виргинскую называют красной благодаря расцветки плодов растения."

Koristekasvina sitä tapaa läntisessä Siperiassakin. Niin, ja Suomessa. Taimet jotain 30 e:n hujakoilla.

"Marjoja käytetään Amerikassakin lähinnä hillon, mehun ja piirakoiden valmistukseen, kunhan isot ja jossain määrin myrkylliset siemenet niistä ensin poistetaan."

Lajilla on myös sukuvika. Sitä kiusaa, kuten tavallistakin tuomea, tuomenkehrääjäkoi, joka tekee niistä sellaisia seittisiä haamupuita kuitenkaan puuta tappamatta.

http://findfood.ru/product/cherjomuha-virginskaja
http://savgarden.ru/shop/115

http://pinkka.helsinki.fi/virtuaalikasvio/plant.ph...
http://www.mustila.fi/kasvit/PrunusVirginiana
http://ws.luomus.fi/lajitietokeskus/taxon/MX.41578...