Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Karvamansikka

  • udmurttilaisia karvamansikoita
    udmurttilaisia karvamansikoita

Karvamansikka = боры

 

Udmurtian ahoilla kasvaa paljon mansikoita, kahta lajia. Toinen on meidän ahomansikka (Fragaria vesca), toinen tietokirjojen mukaan karvamansikka (Fragaria viridis). En ole sitä Suomessa koskaa nähnyt, vaikka paljon liikun erilaisissa maastoissa. Suomessa se onkin uhanalainen ja kasvaa kuulemma vain Ahvenanmaalla.

Viimeinkin tänä vuonna tutustuin tähän kummajaiseen henkilökohtaisesti ja keräsin sitä. Sen varret ovat isommat kuin ahomansikan ja marja on kuhmuraisempi ja osittain vaalea. Ulkonäöltään ja maultaan se poikkeaa selvästi ahomansikasta, joka on pieni ja punainen kypsänä.

Udmurtiassa karvamansikka on kuitenkin paikoitellen yleisin villimarja, jota voidaan kerätä ämpäreittäin. On luonnollista, että kummallekin mansikalle on aivan oma sana udmurtissa. Ahomansikka on uzy (узы) ja karvamansikka bory (боры).

Nämä kaksi mansikkalajia kuvaavat koko luonnonvaraisten marjojen kirjoa udmurtin kielessä ja esiintyvät kansanlauluissa symbolisessa merkityksessä.

Udmurtinkielisen kokoillan elokuvan nimi Uzy-Bory vuodelta 2011 kääntyy siis suomeksi mieluummin Marjat kuin kirjaimellisesti: Metsämansikka-Karvamansikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olisiko kysymys Suomessakin kasvavasta Ukkomansikasta? Parempaa nimeä sillä en ole kuullut.
Hyvin huonosatoinen marja, välillä suuriakin esiintymiä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ukkomansikka on tämän mukaan alunperin vanha viljelty mansikkalaji, joka on villiintynyt: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukkomansikka

Se saattaa olla karvamansikan tapainen. En kyllä ole sitä nähnyt, ainakaan marjoja siinä. Muistelen hämärästi, että tuo udmurtin sana on käännetty joskus ukkomansikaksikin.