Esa-JussiSalminen

Mitä raparperista voi tehdä?

  • Raparperipiirakka murotaikinalla (puolikas).
    Raparperipiirakka murotaikinalla (puolikas).

Mitä tehdä raparperista?

Nyt ensimmäinen raparperisato pitäisi olla korjattu. Monilla puutarha puskee tätä muhkeaa kasvia pyytämättä ja yllättävän paljon. Raparperikeiton tai -kiisselin tietävät kaikki, tai mansikka-raparperikiisselin. Raparperipiirakkakin on jo klassikko.

Lopun sadosta voikin työntää pakastearkkuun. Mutta mitä sille lopulta tehdä? Monilla tuntuu raparperi olevan pysyvä pakastimen sisustuselementti. On paljon muitakin mahdollisuuksia kuin ensiksi mainitut.

Makeaan leivontaan raparperi sopii hienosti, kuten vaikka hapan sitruuna. Piirakka perinteiseen tapaan:

1 muna + 3 dl sokeria sekoitetaan + 3,5 dl kermamaitoa sekoitetaan, lisätään 6 dl jauhoja, joihin sekoitettu 3 tl leivinjauhetta + 100 gr sulaa voita

Tulee parempi koostumus, jos osan jauhoista korvaa esim. ruisjauhoilla.

Päälle raparperipalat, lisäksi kanelia, jos haluaa.

Lisäksi raparperihillo sopii täydellisesti joulutorttuihin ja täytekakun täytteenä toimii hyvin.

Kokeilin kerran menestyksekkäästi muiden aineksien mukana kuivattuja raparperin paloja englantilaiseen jouluiseen hedelmäkakkuun.

Jos haluaa makean raparperipiirakan, voi käyttää raparperihilloa murotaikinaan, ks. kuva.

Raparperista tulee raikas juustokakku, kuten muistakin happamista marjoista ja hedelmistä. Kannattaa vain muistaa kiehauttaa raparperit pehmeiksi ensin, varsinkin jos tekee versiota, mitä ei paisteta. Raaka raparperi on turhan sitkeää purtavaksi ja nieltäväksi.

Sama pätee vanukkaaseen:

3 munaa, 2 dl sokeria, keitettyä raparperia / raparperin mehua n. 1-3 dl maun mukaan, 2,5 dl vettä, 4 liivatelehteä, 3 dl kermaa

Munat, sokeri, raparperiaines, vesi ja hyvin huuhdotut liivatelehdet sekoitetaan kasarissa ja vispilöidään tulella, kunnes seos sakenee, mutta ei saa kiehua. Sokerin, raparperin ja veden määrät ovat sidoksissa toisiinsa. Jos käyttää vaikkapa raparperihilloa, sokeria muuten tarvitaan vähemmän. Jos laittaa paljon raparperimehua, vettä ei juuri tarvitakaan. Kasari nostetaan pois tulelta ja vispilöimistä jatketaan, kunnes seos on kylmää (talvella lumihangessa jäähtyy hyvin), jolloin vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan joukkoon. Vanukas kaadetaan jälkiruokamaljaan ja saa hyytyä mieluiten yön yli. Alkuperäinen ohje on sitruunalle, jolloin raparperin sijaan tulee 1 sitruuna.

 

Raparperista saa myös simaa, mehuja eri tavoin. Vähän mielenkiintoisempi alkukesän juomayhdistelmä tulee kun sekoittaa kuusenkerkkäsiirappia raparperimehuun. Siihen voi lisätä vaikka jäitä ja sateenvarjon. Tähänkin sopii erinomaisesti myös sitruunasta puristettu mehu raparperin sijaan. Sanomattakin joku keksii tästä alkoholillisten boolien aineen, mikä onkin hyvä keino helteillä keventää vahvoja juomia, jos niitä on nautittava.

Kaiken makean lisäksi raparperista on muuhunkin. Siitä sopii tehdä erilaisia lisukkeita, jotka sopivat liharuokien ja kenties kasvisruokienkin oheen. Sitä voi lisätä myös lihapatoihin suoraan, kiinalaisten hapanimeläperiaatteiden innoittamana. Itse tein aprikoosi-curry-raparperikanaa hiljattain.

Raparperi perinteisissä keitoissa on aihe, josta on kirjoitettava ihan oma blogi. Ja vielä raparperissa ei ole kuorta. Pintakerros voi olla hieman kovempi kuin alemmat, mutta ihan pehmeiksi tulevat nekin. Niitä ei kannata kuoria kunhan paloittelee tarpeeksi lyhyiksi palasiksi. Lehdet sen sijaan ovat kai myrkyllisiä jopa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raparperi sopii kaikkeen jos tykkää, itse syön raakana jos syön.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Näinpä Juhannuksena ihka uuden tavan syödä raakaa raparperiä. Sitä dipattiin suolaan ja kuulemma hyvää oli. En kokeillut, mutta aion sen tehdä.

Olen tehnyt jo monesti vatkattua raparperipuuroa. Hyvää. Sitä teen lisää, kun uudet varret kasvavat. Vanhat olen nyppinyt pois, sillä puisiahan niistä tulee, kun liian pitkään kasvavat.

Mansikan kanssa tulee myös hyvää hilloa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin tein raparperista vispipuuroa. Käytin luomu täysjyvämannaryynejä. Hyvä oli.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Vispipuuroonkin sopii ilmeisesti kaikki happamat jutut, tulee vaan vähän eri aromi. Yksi kokeili punaviinimarjoja ja sanoi, että tuli maultaankin ihan kuin puolukoita olisi käyttänyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raparperivesi
600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä

Käyttö: Lehtiä keitellään vedessä teräskattilassa puolisen tuntia, sitten keitos siivilöidään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille. (hyötykasviyhdistys)

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset