Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kuusipiirakka perinteiseen tapaan

  • Päähänpistoleivos äklömakean ystäville
    Päähänpistoleivos äklömakean ystäville
  • Murotaikinapohjainen kuusenkerkkäpiiras.
    Murotaikinapohjainen kuusenkerkkäpiiras.

Kuusipiirakka

Tein kuusenkerkistä hilloa: Murskasin kerkät. Keitin ensin ilman sokeria pienessä määrässä vettä. Ei niin paljon vettä, että peittyisivät. Muutaman tunnin jälkeen lisäsin tavallisen sokerin, sen verran, että tulee hillomainen tuntuma. Nuoret kerkät ovat raakoina sekä keitettyinä pehmeämpiä kuin jotkut marjojen kuoret.

Seuraavana päivänä keitin vähän aikaa vielä uudestaan. Tuloksena tummanruskea hillo, joka tuoksuu suunnilleen vattuhillolta sekä tuo mieleen kaiken täydellisen makean maailmassa. Mielestäni kuusenkerkkäsiirapissa sokerisuus ja kuusen aromit leijuvat erillään, eivätkä kohtaa, kuten hillossa. Tietysti ihminen, jos ei pidä makeasta, voi kuusenkerkkiä nauttia salaattina raakoina tai teenä esimerkiksi.

Hillon tuoksusta sainkin idean kokeilla sitä makeassa leivonnassa. Sopisi loistavasti vaikka vattusilmien tyylisiin pikkumakeisiin. Tein tavallisen murotaikinapohjan, sillä reseptillä, missä rasvaa eli voita on 200 grammaa (sokeria 1 dl, 1 kananmuna, 3 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta). Päälle kuusenkerkkähilloa, hetken impulsiosta sekaan vielä lorauksia kermaa. Uuniin vajaaksi puoleksi tunniksi noin 200 asteeseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat