Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kävikö utopia hetkeksi toteen eilen?

Kuten olen toistuvasti todennut Venäjällä kouluissa ei opeteta suomalais-ugrilaisilla kielillä mitään muuta kuin äidinkieltä. Olen vuodesta 1992 lähtien ollut paljon sukukansojen parissa ja vieraillut lukuisia kertoja eri kielten äidinkielen tunneilla: udmurtin, marin, komipermjakin jne. Näillä tunneilla todellakin kieltä käytetään.

Kertaakaan en ole päässyt seuraamaan minkään muun oppiaineen opetusta näillä kielillä, tietenkin siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä ei ole - ajoittaisista villeistä huhuista huolimatta. Aikaisemmin opetusta on ollut omalla kielellä, paljon aikaisemmin. Lähinnä eläkeikäiset muistavat sellaisesta nauttineensa.

Näin ollen eilisen udmurtin kielen päivän ohjelmissa silmiini pisti ennen kaikkea tämä:

"Udmurtin kielen päivänä Kuzebai Gerdin kansallislukiossa opetus tapahtuu udmurtin kielellä."

Soitin kiireesti maanantai-iltana paikalliselle luottohenkilölleni. Hän arveli, että tämä kuulostaa paremmalta kuin mitä todellisuudessa tulee olemaan. Emme valitettavasti kumpikaan päässeet paikalle varmistamaan tilannetta: minä pitkän harkinnan jälkeen päätin mennä Glazoviin opiskelijoiden ja koululaisten tapaamiseen, jonne minut oli jo aikaisemmin kutsuttu ja kontaktillani oli työmatka muualle. Hän lupasi kuitenkin miettiä, josko saisimme jonkin hyvän vakoojan solutetuksi paikalle Kuzebai Gerdin lukioon. 

En ole vielä saanut selville, oliko todella jonkin muun oppiaineen kuin udmurtin kielen tunti udmurtiksi eilen.

Hieman oudoksuttaa sekin, että tämä seikka mainitaan vain suomenkielisissä ohjelmissa, esim. M. A. Castrenin seuran Facebook-sivuilla.

 

Udmurtin kielen päivän virallisella sivulla sitä ei ole:

http://udmurtkyl.ru/?fbclid=IwAR27pLM5_FLvOC10MFKAH8ZxMGGaf6rmQTjta8o2e1...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat