Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Suomennetuista udmurttilaisista novellikirjailijoista kaksi ammuttiin eilen

  • Myös Konstantin Jakovlev ammuttiin samana päivänä kuin Kuźebai Gerd.
    Myös Konstantin Jakovlev ammuttiin samana päivänä kuin Kuźebai Gerd.


Konstantin Jakovlev ja Kuźebai Gerd ovat novellikirjailijoita ja udmurttien kansallisen heräämisen ajan suurmiehiä. Heidät pidätettiin samana päivänä 13. toukokuuta vuonna 1932. Ha viruivat vankilassa ja leirillä yli viisi vuotta kunnes heidät 1.11.1937 ammuttiin. 


Kuźebai Gerd oli osin vieroksuttu vielä pitkään maineenpalautuksen jälkeenkin. Konstantin Jakovlev oli tyystin tuntematon suurelle yleisölle vuoteen 1990 asti. Tuolloin ilmestyi Molotissa Uvarovin artikkeli Unohtuneet nimet, jossa kerrottiin myös Jakovlevista.


«Вордски пеймыт, шоро-куспо улӥсь удмурт семьяын. Выжыямы, мон но выны сяна, дышетскем адямиос ӧй вал. Одӥг классъем начальной школаысь нылкышно дышетӥсь мыным юрттӥз 2 классъем школае пырыны, собере — Казаньысь семинарие. 16 аресозь ӟуч сямен ӧй вераськы. Тусыя но огшоры удмурт. Соин ик серекъянъёсты но мыскыллянъёсты ас вылам шӧдылӥ. Ваньмыз со ултӥянъёс но сантэманъёс, удмурт калыкелэн пумтэм курадӟонъёсыз будэтӥзы мынэсьтым национальной ас мылкыдын висёнме, удмурт адямиез мыскыл карон шоры вожпотыса учконме»


"Synnyin tavanomaista elämää elävään, oppimattomaan udmurttilaiseen perheeseen. Suvussamme ei ollut muita kouluja käyneitä kuin minä ja pikkuveljeni. Yksivuotisen alkeiskoulun naisopettaja auttoi minua pääsemään kaksivuotiseen kouluun ja sen jälkeen Kazanin seminaariin. Ennen kuudettatoista ikävuottani minä en puhunut venäjää. Minä olen ulkonäöltänikin tavallinen udmurtti. Niinpä sain kokea naurua ja pilkkaa. Kaikki alistaminen, pilkkaaminen ja minun udmurttien kansani loputtomat kärsimykset saivat minussa aikaan sen kansallisen mielialan, että vihastun, kun udmurttia pidetään pilkkana."


Näin Jakovlev on kirjoittanut itsestään dokumentissa, joka on tekaistun SOFIN:in jutun tutkintamateriaalien joukossa. Pidätyksen jälkeen hänelle lähetettiin kotoa paketti, jossa oli huopatöppöset ja ruokaa. Puolen vuoden jälkeen paketti tuli takaisin kotiin. Vuonna 1997 myös Jakovlevin lähin elossa oleva sukulainen kävi Sandarmohissa Katumus-tapahtumassa. 


Jakovlevin kotikylän Kuźobain koulu Alnashissa nimettiin vuonna 2004 Jakovlevin mukaan. Jakovlev oli sydämellinen ihminen, joka auttoi köyhiä kykyjensä mukaan. Hän lauloi vanhoja udmurttilaisia lauluja ja soitti kitaraa, mandoliinia ja viulua. Hän oli myös hyvin etevä piirtämään. Hän pystyi piirtämään ihmisestä muotokuvan viidessä minuutissa. 


Udmurttilaisen älymystön parhaimmisto tapettiin, mutta heidän työnsä ja teoksensa elävät ikuisesti. Kaikkea ei saatu tuhottua. Kuźebai Gerdin novelli Mati ja Konstantin Jakovlevin novelli Konjakki ovat juuri syntyneet suomeksi.

https://udmdunne.ru/2018/06/pisatel-konstantin-yakovlev-kalyke-berytskiz...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat