Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Tässä syy miksi et tiedä mitään udmurttien kirjallisuudesta

 

Kiitos. Kuuntelin nähkääs eilen harvinaisen avartavan seminaarin Yrjö Wichmannista.

https://www.facebook.com/events/631277887269805/

Oletko koskaan miettinyt, miksi et tiedä mitään udmurttien tai marien kirjallisuudesta? Miksi saatat puhua kansansirpaleista? Miksi sinulla heidän normitettu kirjakielensä on jäänyt kansanihmisten suullisen perinteen varjoon? 

Eiliset esitelmät olivat loistavat ja valaisivat näitä kysymyksiä. Wichmann kävi udmurttien, komien ja marien luona keräämässä kieltä, kielenmuistomerkkejä, kansanrunoja ja murteita. Hän avioitui unkarilaisen naisen kanssa ja osasi unkaria kuin syntyperäinen. Hän luennoi Suomessa unkarin kielestä ja KIRJALLISUUDESTA syvällisesti. Mitä tulee Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kirjallisuuteen hän ehti esitelmistä saamani vaikutelman mukaan vain hiukan harrastaa Kuratovia eli komien kansalliskirjailijaa. Hän oli Kuratovin huomioimisessa edelläkävijä.

Kaikesta voi päätellä, että hän OLISI PEREHTYNYT komien, udmurttien ja marien kirjallisuuteen, jos hän olisi päässyt näiden kansojen luo vielä hiukan myöhemmin, jos hän olisi nähnyt kunnolla, miten kirjakieli ja kirjallisuus syntyy. Valitettavasti varhaisten tutkimusmatkailijoiden näin välittämä kuva alkeellisista murteensolkkaajista jäi Suomessa tähän päivään asti vallitsevaksi. Tilanne kentällä muuttui nimittäin täydellisesti. Kun Wichmann oli udmurttien luona 1890-luvulla, ei ollut vielä julkaistu ensimmäistäkään udmurtinkielistä novellia. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 1905.  Vuonna 1920 muodostettiin Udmurtian tasavalta ja udmurtin kieltä puuhattiin viralliseksi kaikilla foorumeilla.

Käänsin 37 huolella valittua novellia parhaista udmurttilaisista novelleista suomeksi ja julkaisen ne piakkoin. Tämä on vain pieni ensiapu Suomessa vallitsevan valtavan kirjallisuuden mentävän sivistyksellisen aukon paikkaamiseksi, mutta alku kuitenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tämän blogin suosituimmat