Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kansalliskirjailijan hämärän novelli


Tekeillä olevassa udmurttilaisten novellien suomenkielisessä kokoelmassa on ilman muuta yksi novelli Udmurtian elossa olevalta kansalliskirjailijalta Vjatšeslav Ar-Sergiltä (Vjatšeslav Sergejev). 


Hän erottuu monista udmurttilaisista kirjailijoista vähemmän dramaattisena hahmona, omalaatuisilla tarkoilla sattumusten ja tunnelmien kuvaajana. Niinpä jotkut ovat kuvanneet hänen teoksiaan jopa kevyiksi ja pinnallisiksi. Itse pidän eniten hänen pienoisromaanistaan lapsille, jossa seikkailee tietysti myös koira, sekä psykologisesta pienoisromaanista Aalloilla veneesi.


Hänen yksi mielitunnelmansa on kesäilta ja kesäyö. Hänen yhden novellikokoelmansa nimikin on Noktjurn
Vjatšeslav Ar-Sergiltä on jo aikaisemmin ilmestynyt suomeksi kaksi novellia kääntäminäni teoksessa Volga-antologia vuonna 2010 :  Ain moment ja Kristja. Hän on  myös udmurttilaisten kirjailijoiden joukossa poikkeuksellisen kansainvälinen hahmo, joka on itse aktiivisesti luonut kontakteja ympäri maailmaa. Niinpä häntä onkin käännetty monille kielille.


Nyt suurta novellikokoelmaa varten käännetty kolmas, lyhyt novelli Nainen hämärästä on aika tyypillistä Ar-Sergiä. Siinä insinööri palaa meluisalta työpaikaltaan kotiin jalan, koska on niin ihanaa kulkea kesäillan hämyssä. Palatessaan hän tapaa pitkähiuksisen pojan, sammakon ja lopulta uhkean salaperäisen naisen, joka kulkee 30 metriä hänen edellään...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat