Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Yksityiskohtainen dokumentti miljoonien nälkäkuolemista Neuvostoliitossa 1921–22

Vuonna 1921 keväällä ja kesällä Udmurtiassa ei satanut. Ilmeisesti juuri missään muuallakaan Neuvostoliiton alueella ei satanut, niinpä satoakaan ei saatu. Aivan meidän aluetta koskeneesta valtavasta nälänhädästä ei siis ole sataakaan vuotta.


Laajamittainen ulkomainen apukaan ei ehtinyt kaikkialle:
http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/dokumentit/historiaa-neuvos...


Grigori Medvedev (1904 - 1938) tunnetaan ehkä parhaiten varhaisena udmurttilaisena fantasiakirjailijana. Kuten monet loistavat udmurttilaisen klassisen kirjallisuuden edustajat, hänkin oli hämmästyttävän tuottelias ja monipuolinen. Hän joutui vainojen uhriksi vasta 1937 ja kuoli 1938. Nyt käsissäni oleva biografia ei kerro tarkemmin miten.


Yksi Medvedevin teoksista on novelli Nälkävuosi vuodelta 1928. Yleensä puhutaan toki suomeksi katovuosista, mutta tähän nälkävuosi sopinee paremmin. Siinä vuoden 1921 katastrofi kuvataan yksityiskohtaisesti erään kylän näkökulmasta: miten sadetta odotetaan, mitä syödään, jos syötävää ei ole, kun koivun urvutkaan eivät kasva ja puut pudottavat kuivettuneet lehtensä. Ennen kaikkea se kuvaa, miten nälkään kuollaan, mitä tapahtuu vähän ennen loppua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eikä bolshevikkijohdon auttanut muu kuin avata kansalle uudelleen markkinatalous (NEP), ja heittää sosialismi/kommunismi hetkeksi huut hiiteen!
Yksityinen yritystoiminta purikin heti ja kansalaisten elämä parani. Ruokaakin riitti.

Sitten Stalin lopetti NEP:n ja keksi talouden viisivuotis-suunitelman, joka piti toteuttaa neljässä vuodessa. Proletariaatille alkoi 60 vuoden kansalaisvapaudeton orjatyö, joka päättyi osin vasta kommunismin ja Neuvostoliiton romahdukseen.
Perustettiin kolhoosit ja sovhoosit joiden tuotanto ei yltänyt yksityisen maanviljelyn tasolle. Seurasi uusi nälänhätä, varsinkin Ukrainaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Niin, Medvedev oli varmaan kunnollinen kommunisti ja vältti vainot niin pitkään kuin aktiiviset kirjailijat vain pystyivät eli johonkin vuoteen 1937.

Näin ollen novellin lopussakin on hieman suomalaista oudoksuttava loppukaneetti, josta saa sen käsityksen, että nälänhätä oli vanhojen viljelytapojen syytä sään lisäksi. Ratkaisuksi esitetään uusia tapoja viljellä. Toistaiseksi ne tavat kuulostaa minusta hieman kryptiseltä.

Tämän blogin suosituimmat