Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Konjakin katkera jälkimaku


Konjakkia on naukkailtu jo kauan myös Venäjällä eikä udmurttilainen älymystö ollut poikkeus. Kun kunnioitetun diakonin perheen hyvin koulutettu tytär tarvitsee rohkaisua, siihen sopii konjakki: "Tässä sinulle kaksi pulloa konjakkia, –  sanoi Škurkin ja otti pullot salkustaan. –  Kun havaitset että toveri Volkomorov on paikallaan tuossa seinän takana, ota pari kolme naukkua ja pystyt siihen."


Konstantin Jakovlevin novellissa Konjakki kieron moukan eli innokkaan urakommunistin ja hyvätaustaisen naisen avioliitto ja tulevaisuus joutuu koetukselle uuden vallan vaatimusten alla Neuvostoliitossa. Tämä novelli on harvinaislaatuinen tragikomedia udmurttilaisessa kirjallisuudessa. Se paljastaa melkoisen peittelemättömästi ihmisten ja systeemin raadollisuuden. 


Novelli on julkaistu vuonna 1929 aikakauslehdessä Keńeš, siis samaan aikaan kuin Kuźebai Gerd oli jo julkisen ajojahdin kohteena ja Ašaltši Oki oli jo pahat aavistukset mielessään lopettanut kirjoittamisen tyystin. Ei ihme, että myös Jakovlev pidätettiin vuonna 1932 SOFINin juttuun liitettynä. Hänet lähetettiin Solovetskin vankileirille ja hänet ammuttiin 1.11.1937, samana päivänä kuin Kuźebai Gerd.


Kuten monet muut tuon ajan kirjailijat Jakovlev opiskeli Kazanin opettajaseminaarissa, valmistui opettajaksi ja osallistui I maailmansotaan. Sen jälkeen hän perusti udmurttilaisen sanomalehden. Hän kirjoitti proosaa ja näytelmiä. Sattuneista syistä Jakovlevin (1890–1937) kirjallisesti tuottoisa kausi kattaa ainoastaan 20-luvun. Konjakki sisältyy udmurttilaisten novellien suomennosten kokoelmaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Tämän blogin suosituimmat