Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Mahla

  • Udmurttilaisten novellien kokoelmassa Vyl dunne I on kaksi Kedra Mitrein novellia.
    Udmurttilaisten novellien kokoelmassa Vyl dunne I on kaksi Kedra Mitrein novellia.

 

Mahla


Kedra Mitrei (1892–1949) eli virallisesti Dmitri Ivanovitš Korepanov on udmurttilaisista tunnetuista klassikkokirjailijoista sikäli outo tapaus, että häntä ei suoranaisesti tapettu vainoissa: hän selvisi vapaana vuoteen 1937 asti, jolloin hänet vangittiin kahdeksaksi vuodeksi ja pian uudelleen. Hän kuoli siis onnellisesti lähes luonnollisen kuoleman sairaana Siperiassa. 


Hän syntyi Udmurtiassa Igran kylässä. Hänen isänsä oli työssä Siperian maantiellä kyytimiehenä. Vuonna 1907 hän alkoi opiskella Kazanin opettajaseminaarissa. Siellä alkoi hänen kirjallinen toimintansa. Kedra Mitrei ei kuitenkaan koskaan valmistunut seminaarista, koska hänet erotettiin ateismin takia.

 


Proosan uranuurtaja


Kedra Mitrei oli monipuolinen kirjailija. Omaelämäkerrallinen teos, vuosina 1910 – 1911 venäjäksi kirjoitettu Sairaan vuosisadan lapsi ilmestyi vasta neuvostoaikana, koska tsaarin ajan sensuuri ei sallinut sitä julkaista. Tämä teos kertoo Kedra Mitrein kouluopinnoista, mutta siinä kuvaillaan myös opiskelua Kazanin opettajaseminaarissa. 


Vuosina 1915 – 1928 Kedra Mitrei kirjoitti trilogian voimamiehistä: tragedian Eš-Terek, näytelmän Voimamies Idna ja runoelman Voimamies Juber. 


Vuonna 1929 Kedra Mitrei julkaisi ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin Raskas ies.


Vuonna 1930 Kedra Mitrei suoritti jatko-opintoja Moskovassa. Kahden vuoden jälkeen hän tuli udmurtin kielen ja kirjallisuuden laitoksen johtajaksi Udmurtian pedagogiikan instituuttiin. Vuonna 1934 hän osallistui Neuvostoliiton kirjailijaliiton ensimmäiseen edustajakokoukseen ja toimi vuosina 1934–1937  Udmurtian kirjallisuusliiton puheenjohtajana. Hän oli siis korkeassa asemassa pitkään 30-luvulla samaan aikaan kun monet muut kirjailijat viruivat pidätettyinä leireillä ja vankiloissa.

 


Novelleja


Kedra Mitreillä on myös useita mainioita ja omintakeisia novelleja. Mahla kertoo tarinoita Siperian maantien varrelta Udmurtian kohdalla. Siinä kuvaillaan ketä ja mitä vietiin Moskovasta Siperiaan ja Siperiasta Moskovaan. Mitä tapahtui tsaarin aikana ja mitä tapahtui kansalaissodan aikana Siperian tien varrella, selviää novellista. 


Novellissa Mahla erikoista on näkökulma: se on nimittäin koivun kertomus. Koivulla on tien viereltä 150 vuoden aikana näkemiensä tapausten lisäksi myös henkilökohtaisia suruja, joista vähäisin ei ole se, että lapset imevät hänestä mahlaa keväisin.


Tarina on todellisuuspohjainen. Siperian tien varteen istutettiin koivuja. Niitä kutsuttiin usein katariinalaisiksi koivuiksi Katariina II:n mukaan. Sekä maantiet Siperiaan että myöhemmin Siperian radat kulkivat usein Udmurtian eri osien kautta ja kulkevat vieläkin:
"Udmurtit pakenivat tämän tien lähettyviltä pois. He raivasivat metsän keskelle paikan uudelle kylälle. Aikaa myöten ja varsinkin ihan viime aikoina, ilmeisesti rohkeammiksi tultuaan, ovat udmurtit jälleen asettuneet myös suuren tien lähelle."


Mahla julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1926 aikakauslehdessä Gudyri, kuten useimmat julkaistut novellit siihen aikaan. Se on julkaistu useita kertoja myöhemmin erilaisissa kokoomateoksissa. Se on myös otettu useasti mukaan koululaisille tarkoitettuihin udmurttilaisen kirjallisuuden lukemistoihin. Myös suomeksi se ilmestyy udmurttilaisten novellien suomennosten kokoelmassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat