Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kuźebai Gerdin Mati

  • Kuźebai Gerdin Mati aloittaa itseoikeutetusti myös udmurtinkielisen udmurttilaisten novellien antologian ensimmäisen osan vuodelta 1989.
    Kuźebai Gerdin Mati aloittaa itseoikeutetusti myös udmurtinkielisen udmurttilaisten novellien antologian ensimmäisen osan vuodelta 1989.
  • Kuźebai Gerdin Mati


Yksi arvostetuimpia udmurttilaisia proosateoksia on edelleen Kuźebai Gerdin (14.1.1898 - 1.11.1937) novelli Mati, vaikka se on kirjoitettu jo vuonna 1920. Niinpä se on itseoikeutetusti tulossa tekeillä olevaan udmurttilaisten novellien suomennosten kokoelmaan.


Se kertoo yhden udmurttilaisen neidon elämästä. Neidon nimestä tulee myös novellin nimi. Se kertoo kateuden tuhoavasta voimasta. Miksi hyvyys, kauneus ja menestys herättää pahaa verta? Tarinaan yhdistyy maailmankirjallisuuden ja udmurttien kansantaruston aineksia.


"Oli Mati-neitonen. Hänet tunsi kaikki väki ympäröivältä seudulta. Ihmiset eivät saaneet tarpeekseen hänen kauneutensa ihastelusta.
Jo ennen auringonnousua, kun pilvet alkoivat punertua, hänellä oli tapana tulla portin luo ja alkaa puhella jonkun kanssa kuin lintu...
Hänen käyntitapansakin oli jotenkin ihmeen kaunis: sitä olisi voinut katsoa ikuisesti silmän väsymättä. Pitkä, suora vartalo, keltaiset kiharat hiukset... Hän kulki katua kuin joutsen veden pinnalla...
Jos Mati oli juhlissa mukana, jopa känniset pojat yrittivät käyttäytyä hyvin. Matin aikana ihmiset alkoivat ilakoida, laulaa ja tanssia toisella tavalla, kauniimmin.
"


Kun neidolle käy hullusti, muuttuu ääni kellossa. Neito päätyy vihkimättömäksi vaimoksi vanhemmalle väkivaltaiselle Pedor-ukolle.
"Kun tuli pimeää yöllä, he hajottivat Pedorin talon ikkunan, saivat päähänsä tervata portin ja ripustaa sille vanhoja virsuja ja olkia...
Aamulla jälkien katsominen ei ollut kovin ylentävää.
-Mitä te meistä haluatte? Mitä me olemme teille tehneet?
"


Mati ei kestä elämänsä kurjuutta, vaan pakenee:
"- NARTTU! Saatana! Et pääse minua pakoon. Kun löydän sinut, niin tapan...
Hän etsi Matia joka puolelta ja meni ulos. Huusi, mutta kukaan ei vastannut.
Hän meni juoksujalkaa navettaan. Kaukalon alle oli haudattu Matin kuolleena syntynyt lapsi. Aamuisin, joskus myös yöllä, kun Pedor nukkui kuin kuollut, Mati tapasi tulla navettaan ja itkeä lapsensa luona kieriskellen..
."


Jo Kuźebai Gerdistä alkaa udmurttilaisen novellin eräs piirre: realistinen kafkamaisuus tai todellisuuden kafkamaisuuden kuvaaminen. Udmurttilaisessa kulttuurissa ei ole tapana ollut kaikesta puhua, mutta kaikkein kipeimmistäkin asioista on voitu laulaa ja kirjoittaa. 


Novellilla on yhtymäkohtia kirjailijan omaan kohtaloon. Neuvostoliiton myrskyisissä poliittisissa käänteissä ja vainojen aikaan syntyi olosuhteiden pakosta monenlaisia keinoja selviytyä, joista yksi oli luonnollisesti toisten udmurttilaisen älymystön edustajien kampittaminen. Ei tällaisten epäkohtien kuvailu sopinut enää 20-luvun lopulta alkaen. Ja tietysti uskallus kritisoida omaa kansaa epäilemättä herätti laajasti närkästystä.


Joillain ihmisillä ja joillain kansoilla oli ja toivottavasti on edelleen moraalia ja kykyä nähdä ongelmat ja niiden syyt keskuudessaan eikä syyttää mielikuvitustahoja, muita kansoja ja ulkovaltoja... ...  Kyllä Kuźebai Gerd osasi maataan ja kansaansa ylistääkin. Ennen kaikkea hän toivoi sille kaikkea parasta ja uskoi sen tulevaisuuteen. Epäkohtien esille nostaminen on edellytys niiden poistamiselle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämän blogin suosituimmat