Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Komien historiaa kirjallisuudessa ____ huomenna Helsingissä

 

Historiallista perspektiiviä tämän hetken kielivainoihin täällä Venäjällä, juuri komien osalta tuo yleisötilaisuus huomenna Vallilan kirjastossa klo 17. 


"Tikö, Vähä-Permin poika ja tarinan Komin kielestä suomentanut Paula Kokkonen
Aika: 15.11.2017 klo 17:00 - 18:30
Paikka: Vallilan kirjasto, Päijänteentie 5, 00550 Helsinki.
Komilaiskirjailija Vladimir Timinin romaani sijoittuu vuosiin 1471–1472, jolloin kristinuskoa oli levitetty jo 100 vuotta nykyisen Komin tasavallan alueella. 1300-luvulla oli luotu omantakeiset permiläiset aakkosetkin, joihin Tikö tutustuu kotikylässään, jossa on jo yksi kirja. Luonnonusko ja kristinusko elävät ihmisten mielissä edelleen rinta rinnan. Aika oli levotonta, komilaisten (syrjäänien) kimppuun hyökkäilivät lännestä Novgorodin jokirosvot ja idästä Uralin takaa mansit.
Tikö-romaani on olemassa vain e-muodossa ja osoitteessa:
http://www.macastren.fi/suomennettua/index.html
Paula Kokkosta haastattelee filosofian maisteri, ruoilija ja kirjalija Jouni Tossavainen."


Tällaiset tiedot löytyvät Uudenmaan kirjoittajat ry:n sivuilta:
https://www.ukir.info/kirjakahvila/?x232015=240830

 

Hienoa, että mielenkiinto suomennettua Venäjän alueen suomalais-ugrilaista kaunokirjallisuutta kohtaan on kasvanut niin, että tällainenkin tilaisuus järjestetään. Tämä on tietääkseni vasta toinen kerta tunnetun historiamme aikana kun itäisten suomalais-ugrilaisten kansojen romaanien suomennoksien esittelytilaisuuksia järjestetään: muutama vuosi sitten esiteltiin Jeremei Aipinin historiallinen romaani Siperian veriset lumet, joka tosin on kirjoitettu venäjäksi. 


Suomettujen runokokoelmien tai antologioiden esittelyjä ei juuri ole ollut, poikkeuksena ainakin Volga-antologian esittely vuoden 2010 Oulun suomalais-ugrilaisessa kirjallisuuskongressissa sekä Juri Vellan erilaisia kirjoituksia sisältävän teoksen Rakkauden maa esittely Helgingin kirjamessuilla 2015.
Olisiko viimeinkin Suomen kansan valistuneelle osalle mennyt perille, että sukukansoillamme on korkeakulttuuria ja kirjallisuutta? Loppuisiko viimeinkin aiheen sensurointi?

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Tämän blogin suosituimmat