Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Ensimmäisen udmurttilaisen romaanin luoja Kedra Mitrej 125 vuotta

 • Larisa Dmitrijeva esitteli Kedra Mitrejn elämän eri puolia.
  Larisa Dmitrijeva esitteli Kedra Mitrejn elämän eri puolia.
 •  Udmurt duńńe on aktiivinen kirjallisuuden edistäjä.
  Udmurt duńńe on aktiivinen kirjallisuuden edistäjä.
 • Aleksandr Škljajev on tutkinut vainottujen udmurttilaisten kirjailijoiden teoksia ja kohtaloita.
  Aleksandr Škljajev on tutkinut vainottujen udmurttilaisten kirjailijoiden teoksia ja kohtaloita.
 • Udmurt duńńe ja sen nuorisoliite Dart esillä.
  Udmurt duńńe ja sen nuorisoliite Dart esillä.


Ensimmäisen udmurtinkielisen romaanin Raskas ies (S'ekyt zibet) julkaisi Kedra Mitrej (Dmitrij Korepanov) vuonna 1929. Tämä historiallinen romaani muistuttaa mielenkiintoisella tavalla myös Aleksis Kiven Seitsemää veljestä, vaikka onkin kirjoitettu huomattavasti myöhemmin. Sitä pidetään yhtenä parhaimmista udmurttilaisen klassisen kirjallisuuden saavutuksista. 


Sekä teoksen aihe, rakenne että kieli saa nykypäivän tutkijoilta ja lukijoilta kiitosta. Kieli on selkeää ja yksinkertaista aitoa udmurttia, jossa käytetään monia sellaisia udmurtin kielelle ja muillekin suomalais-ugrilaisille kielille ominaisia lauserakenteita, jotka ovat nykyisin pitkälti väistyneet venäläistymisen ansiosta. 


Tänään Udmurt Dunne ja  Udmurtian kansalliskirjasto järjestivät Liftissä kirjallisuustapahtuman Kedra Mitrejn 125-vuotisjuhlan johdosta. Kedra Mitrejn tutkija Larisa Dmitrijeva kertoi väitöskirjatutkimuksestaan Kedra Mitrejn elämäkerrasta vuosien 1907-1917 välisenä aikana. Myös yliopistolta tunnetut kirjallisuudentutkijat Aleksandr Shkljajev ja Svetlana Arekejeva puhuivat Kedra Mitrejstä ja kehuivat Dmitrijevan tekemää syvällistä tutkimusta.


Kuva kirjailijasta tarkentuu uuden tutkimuksen myötä jatkuvasti. Tutkija on tehnyt paljon arkistoissa työtä. Osa Kedra Mitrejn käsikirjoituksista on Kazanissa, osa Udmurtian kansalliskirjastossa ja osa Udmurtian valtionyliopiston museossa. 


Kedra Mitrej oli varsin kunnioitetusta ja rikkaasta perheestä, vaikka udmurttilaisesta kylästä olikin kotoisin. Hän on monen kirjallisuuden lajin alullepanija udmurttilaisessa kirjallisuudessa. Romaanin lisäksi häneltä ilmestyi omaelämäkerta, novelleja, runoja ja runoelmia. Hän oli hyvin opinhaluinen ja imi uusia aatteita itseensä. Jo varhain hän seminaarissa ollessaan epäili ortodoksista valtionuskontoa ja, kun hän uskalsi sanoa opettajalle, että hän ei usko Jumalan olevan olemassa, hänet erotettin seminaarista. Parin vuoden kuluttua hän oli tullut jo toisiin aatoksiin ja myöhemmin kun valtio oli jo ateistinen hän ei itse enää ollut, mutta ideologiastaan hän ei enää voinut julkisesti kirjoittaa.


Hänen elämänsä oli ristiriitainen. 30-luvulla hän meni nähtävästi mukaan luokkataisteluun, ehkä pakon sanelemana ja kirjoitti eräitä udmurttilaisia kirjailijoita vastaan. Hän toimi tuolloin Udmurtian kirjailijaliiton puheenjohtajana. Mutta myöhemmin hän itse joutui repression uhriksi ja vangituksi vuosiksi 1937-46 ja uudestaan vuonna 1948. Vuonna 1949 hän kuoli Novosibirskin Tshumakovon kylässä vaikeasti sairastuttuaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat