Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Musta pääliina, udmurttilainen dekkari

 • Сьöд сюлык. Musta pääliina.
  Сьöд сюлык. Musta pääliina.
 • Jelena Minnigarajeva, Udmurtian Leena Lehtolainen.
  Jelena Minnigarajeva, Udmurtian Leena Lehtolainen.
 • Сюлык voi tarkoittaa liinan lisäksi myös satasta (сю sata - лык -nen).Minnigarajevan teos meni kaupaksi, maksoi ainoastaan - satasen.
  Сюлык voi tarkoittaa liinan lisäksi myös satasta (сю sata - лык -nen).Minnigarajevan teos meni kaupaksi, maksoi ainoastaan - satasen.
 • Musta pääliina, udmurttilainen dekkari
 • Omistuskirjoitukset kirjailijalta olivat haluttuja.
  Omistuskirjoitukset kirjailijalta olivat haluttuja.
 • Musta pääliina, udmurttilainen dekkari


Udmurttilaisessa kirjallisuudessa dekkari ei ole kovin suosittu, mutta muutamia tämän tyylilajin teoksia on jo nähty.


Tänään palasin juuri Jelena Minnigarajevan viime vuonna julkaistun kirjan S'öd s'ulyk esittelytilaisuudesta. Filharmonian kolmannen kerroksen pieni sali oli täynnä kirjallisuudesta kiinnostuneita. 


Kuten täällä varsin usein, kirja sisältää useita erityyppisiä Minnigarajevan teoksia: alussa on neljä novellia, sitten pienoisromaani, tämän jälkeen fantasiaa, sitten salapoliisitarina ja lopuksi mininovelleja. Tästä huolimatta kirjan sivumäärä on vain 144: kirjoittaja hallitsee tiiviin  ja helpon ilmaisun.


Minnigarajeva on leipätyöltään Udmurt dunne -lehden pitkäaikainen toimittaja ja hoitaa aktiivisesti muun  muassa lehden yhteiskunnalliseen tehtävään liittyviä asioita. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt sukunimellä Panfilova kaksi runoteosta. Aikaisemmin hän piti Minnigarajevaa toimittajanimenä ja Panfilovaa kirjailijanimenä, mutta tätä uudenlaista teosta kirjoittaessaan hän näki viisaaksi luopua toisesta.


Dekkarin nimi tarkoittaa mustaa pääliinaa, liinaa joka laitetaan naimisiin menevän naisen päähineen peitteeksi.  Dekkarin nimenä tämä on yllättävä ja herättää mielenkiinnon ja kohtalokkuuden tunnun: tämä liina kuvaa naisen elämänkaaren peruuttamatonta käännettä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat