Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Jouluinen vertep

  • удмурт вертеп
    удмурт вертеп
  • Udmurttilainen vertep.
    Udmurttilainen vertep.
  • Udmurttilainen vertep.
    Udmurttilainen vertep.Näin täällä Iževskissä ensi kertaa elämässäni vertepin, se on eräänlainen seimi- ja joulutarinaesitys, jonka juuret on lännessä katolisessa maailmassa. Sieltä se tuli, Ukrainasta ja Puolasta Venäjälle ennen neuvostoaikaa. Nyt se on taas elvytetty ja ehtinyt Udmurtiaan asti. Täällä näytettiin udmurttilaisen vertepin toinen esitys vielä helmikuun alussa.


Onko tätä ilmiötä ollut Suomessa ja millä nimellä?


Olennaista siinä on suuri kerroksinen nukkekoti, jonka ylimmässä Jeesuksen perhe, alimmassa Herodes ja muita kertomuksen olentoja. Ylin kerros on yleensä melko liikkumaton osa näytelmää, alemmassa tapahtuu enemmän. Se ei siis ole pelkkä seimiasetelma.

Unkarilaisten betlehemes ei näköjään sisällä samanlaista pikkutaloa kuin vertep.


Siitä löytyy kuvia paljon netistä ja tietoa ja esityksiä, kun hakee venäjäksi haulla вертеп
Suomeksi löytyy vain yksi maininta:
http://www.ts.fi/kulttuuri/1074162455/Ilmeikasta+nukketeatteria+tilkuista


Näkemäni esitys oli osittain udmurtiksi ja osittain venäjäksi. Siinä oli upeasti yhdistetty udmurttilaisen kansanperinteen aineksia yhteiseen kansainväliseen joulusanomaan. Vain ohjaaja Olga Aleksandrova on näyttelemisen ammattilainen. Muut, pari aikuista ja yksi lapsi olivat harrastelijanäyttelijöitä. Esitys oli vain osittain nukketeatteria, jossa nukkekodin takaa näyttelijät liikuttelivat hahmoja. Suuri osa esityksestä tapahtui nukkekotia kiertäen tai sen edessä.


Tämäkin taidemuoto on siis nyt saanut udmurttilaisen hahmon, luultavasti pysyvästi: onpa taiteilijoilla aikomus kehittää ideaa edelleen ja esittää pääsiäisvertep!!
Miksi sitä voisi suomeksi nimittää? Joulukotikuvaelma? 
удмурт вертеп

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat