Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Selvänäkijät näkivät väärin - kuten aina


Syyslukukaudella ennen joulua kuulin Udmurtiassa vakuutteluja, että Obama oli USAn viimeinen presidentti ja Trumpin virkaanastujaisia ei tule. Näin kuulemma kertoivat yksimielisesti kaikki itäisen valtakunnan selvänäkijät ja ennustajat, ns. extrasenssit.


Tämän ainoan kerran olisin ollut iloinen, mikäli nämä tiirailijat olisivat olleet kerrankin oikeassa ennustuksissaan. Mutta eivät tietenkään olleet. Mikä kumma siinä on, että tulevaisuuden ennustajahörhöjä maailmassa riittää, vaikka se ei ole koskaan onnistunut. Kun erehtyy sata kertaa, kannattaisi vetää loogiset johtopäätökset ja etsiä uusi harrastus.


Uskon kyllä, että jotkut ihmiset havainnoivat maailmaa herkemmin kuin toiset. He voivat tehdä hyviä johtopäätöksiä siitä, mitä kenties joskus tapahtuu, mutta kaikki tarkat määräajat todistavat vain ylivilkkaasta mielikuvituksesta.


Ehkä ne kertovat myös alttiudesta propagandalle, koska useat tahot yrittävät tietysti syöttää omia toiveitaan vaivihkaa ennustajille, jotta heihin uskovat alkaisivat toteuttaa näille propagandisteille mieluista tulevaisuutta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tulevaisuutta ennustavien selvännäkijöiden, asiantuntijoiden ja futurologien ero on siinä paljonko he käyttävät meteriaalia ja informaatioita ennusteidensa luomiseen. En siis näe että tässäkään mitään ihmeellistä japettymisen syytä on kun eivät suomalaiset politiikan asiantuntijatkaan osuneet oikeaan ennustaessaan Hillary Clintonin voittavan presidentin vaalit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kun eivät suomalaiset politiikan asiantuntijatkaan osuneet oikeaan ennustaessaan Hillary Clintonin voittavan presidentin vaalit."

Asiantuntijat osuivat oikeaan, sillä he ennustivat suhtkoht oikein äänimäärien jakautumisen ehdokkaiden välillä. Sen jakauman pohjalta he sitten arvioivat todennäköisyyksiä, jonka arvion mukaan Clinton voittaisi presidenttiyden 80% todennäköisyydellä. He lienevät arvoineet senkin oikein. Tuo 20% nyt vain sattui toteutuman tiettyjen vaa'ankieliosavaltioiden tulosten vuoksi.

Jos noppaa heitetään ja veikkaat, että todennäköisesti siitä tulee joku muu numero kuin kuusi, olet oikeassa, vaikka se kuutonen sattuisikin tulemaan.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tosin täytyy lisätä rehellisyyden vuoksi, että "ennustus" siitä, että virkaanastujaisia ei tule, oli yleismaailmallinen ennustajien psykoosi, ei vain Venäjän ammattihörhöjen. Pari vuotta sitten laitoin tarkoituksella ylös Anne Lindell -nimisen tyypin horinoita, voidakseni todeta, että pieleen menee ja aina, arpomalla menisi paremmin: "Annen ennustus USA:lle vuodelle 2016: Uusia presidentin vaaleja ei tule, vaan USA:ssa tulee voimaan poikkeuslaki. Maan sisäiset levottomuudet, luonnonkatasatrooffit (todella valtavan tuhoisat) ja äärimuslimiterrorismi tulee pakottamaan amerikkalaiset polvilleen. Barac Obama saa jatkaa toistaiseksi ja epämääräisen ajan (valitettavast - hän on muslimi). Vaaleja siirretään kauas hamaan tulevaisuuteen" https://taivas-ihme-blogi-annelindell.blogspot.fi/…/16…

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Jotkut ovat sillä tavalla herkkiä, että uskovat itse kehitelmiinsä, joilla ei ole mitään tekemistä realistisen tulevaisuudenvisioinnin kanssa. Tyypillisesti uskonnollisia- tai tieteellisesti takapajuisempien kulttuurien hahmoja.

Toiset taas sillä tavalla, että näkemys perustuu monipuoliseen perehtymiseen ja järkeilyyn.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Helpommat. itseään toteuttavat ennustuksetkin ovat pelkkää käytäntöä. Kun ihminen olettaa muiden olevan vaikkapa ystävällisiä, hän hymyilee usein ja niin myös hänelle hymyillään tavallista useammin takaisin. Kun ihminen uskoo olevansa harvinaisen onnekas, hän osallistuu tavallista useammin kilpailuihin ja saa tavallista enemmän voittoja. On vain todennäköisyyksiä jatkuvassa muutoksen virrassa. Jokainen tapahtuma luo uusia tapahtumia, joista jokainen tapahtuma taas taas luo uusia tapahtumia jatkuvasti haaroittuvassa tapahtumien ketjussa jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joku onkin todennut, että jos ihminen vakuuttaa itselleen, että "minä onnistun" tai "minä epäonnistun", niin todennäköisimmin hän on molemmissa tapauksissa oikeassa.

Tämän blogin suosituimmat