Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Kävin Joškar-Olassa pitkästä aikaa! Teatterifestivaali

  • Šketanin teatterin hahmo ja pylväät mahtavalla massallaan yllättävät aina. Vasemmalle on noussut jotain uuttakin.
    Šketanin teatterin hahmo ja pylväät mahtavalla massallaan yllättävät aina. Vasemmalle on noussut jotain uuttakin.
  • Osin tunnistamatonta Kokšagan rantaa. Onkohan tämänkin jotain lavastusta?
    Osin tunnistamatonta Kokšagan rantaa. Onkohan tämänkin jotain lavastusta?
  • Oikeastaan festivaali oli nyt Marilainen teatterivaltakunta, joka käsitti kolme osaa, joista yksi suomalais-ugrilainen teatterifestivaali.
    Oikeastaan festivaali oli nyt Marilainen teatterivaltakunta, joka käsitti kolme osaa, joista yksi suomalais-ugrilainen teatterifestivaali.

 


Joškar-Olan öiset tyhjät kadut, rauhallisuus ja idyllisyys jaksaa yllättää siellä joskus pitkään asuneenkin. Joškar-Ola on varsin pieni kaupunki Iževskiin verrattuna.

Ehdin nähdä Suomalais-ugrilaisten kansojen XI teatterifestivaalin kaksi ensimmäistä esitystä, komipermjakkilaisten esityksen Kylmä kesä sekä Hantien ja mansien autononimisen piirikunnan Tuohinaamariteatterin näytelmän Pikkuveli. 

Ensiksi mainittu esitettiin Šketanin teatterissa. Vaatenaulakolla rouva ojensi minulle mekaanisesti kuulokkeet, joista esitystä voisi seurata venäjäksi, mutta minä katsoin parhaaksi yrittää ymmärtää komipermjakkia. Esitys kuvasi nykyistä ristiriitaa: kylä ja kaupunki, entiset tavat ja uudet, oma kieli ja venäjä, joten esityksen kielinä olivat sekä komipermjakki että venäjä.

Toinen, nuorisoteatterissa esitetty oli myyttisempi tarina, kaunis, osin hauska ja huvittava. Siinä ei paljon ylipäänsä puhuttu, mutta hieman kuitenkin hantia. 

Suomalais-ugrilaisten kansojen teatterifestivaali Majatul järjestetään joka toinen vuosi. Ensimmäinen oli vuonna 1992 Iževskissä ja toinen Suomessa, Nurmeksessa vuonna 1994. Se on järjestetty useimmin juuri Joškar-Olassa. Ilahduttavaa on tänä vuonna jo se, että ylipäänsä järjestettiin, toisin kuin eräitä muita suomalais-ugrilaisia tapahtumia. Tosin jo ilmaisu suomalais-ugrilainen saa tässä pienen epäilyksen varjon päälleen, koska festivaaliohjelmassa ei ole lainkaan esityksiä Unkarista eikä Virosta. 
http://www.shketan.ru/en/afisha/677-november2016

Suomalaisia edusti tänä vuonna esityksellä Toivo teatteriryhmä Vapaa Vyöhyke. Valitettavasti minulla ei ollut tilaisuutta jäädä paikalle seuraavalle viikolle.

http://www.shketan.ru/ru/mayatul/664-2016-10-12-07-59-31

Tänä vuonna festivaali oli yhdistetty muihin festivaaleihin. Puheissa Joškar-Olaa hehkutettiin suomalais-ugrilaisen maailman teatteripääkaupunkina, millainen se epäilemättä onkin. 

 Vuonna 2010 Joškar-Olassa pääpalkinnon voitti suomalainen esitys, helsinkiläisen Nukketeatterikeskus Poijun esitys Joutsenpoika. 

Tuomariston puheenjohtajana ja sen jäsenenä pitkään toiminutta teatterikriitikko Kirsikka Moringia ei tänä vuonna festivaalille kutsuttu, ilmoittamatta syytä. Suomea tuomaristossa edusti nyt Janne Saarakkala.
https://mariuver.files.wordpress.com/2014/10/majatul-afishe.jpg
Huomenna on festivaalin päättäjäiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kävin myös Joškar-Olassa, 2000-luvun alussa, vanhalla Volga-21:lla. Kiinnostava seutu, kaupunki ja sukulaiskansa:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/14702-vanha...

Tämän blogin suosituimmat