Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Samovaarin tuominen sisään


Konferenssissa Kazanissa tataaria pääsi kiitettävästi kuulemaan. Kuunteleminen onkin miellyttävää, vaikka kieltä en täysin ymmärrä toistuvista ja katkonaisista harrastusyrityksistä huolimatta. Se johtuu siitä, että se eroaa niin suuresti venäjästä, kuulostaa aivan erilaiselta. 


Vaikka tataarin kieli on säilynyt varsin hyvin, senkään näkymät eivät ole kovin hyvät. Ongelmat ovat samat kuin suomalais-ugrilaisilla kielillä, myös maailmanlaajuisia.


Konferenssiohjelmasta selailin sitä tärkeintä eli KAHVIA. Sielläpä se olikin: kofe brejk! Että ihanko tataarit ajattelitte pienen kofe brejkin pitää? Onhan tämä kofe brejk tai kofe pauza käytössä venäjässäkin, mutta ei se siitä tataarin kieleen sopivaa tee. Ei se sovi minusta venäjäänkään. 


Pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miten tappajakieltä tai -kieliä ujutetaan meille tällaisissa muka muodikkaissa ilmauksissa, muka kansainvälisissä käsitteissä, muka kansainvälisissä käytänteissä ja sapluunoissa, muka kääntymättömissä sitaateissa.


Ensinnäkin tauon aikana juodaan enemmän teetä kuin kahvia. Kuumaa vettä valutetaan upeasta samovaarista ja sitä tarjoillaan laitoksella perinteisen tataarileivonnaisen tšak-tšakin kanssa. Tataarit ovat kuuluisia teen juonnistaan. Alueen kansojen kansantarustokin on täynnä tataareja, jotka juovat samovaareittain teetä päivässä, tulikuumana, ja hörppivät sitä teelautaselta kuten suomalaiset vanhastaan kahvia kahvitassilta. Kai tuolle juomatauolle jokin ilmaisu omalta pohjalta löytyy?


Suomessa yleensä ohjelmissa lukee vain ytimekkäästi KAHVI, ehkä siksi, koska kahvitauko viittaisi johonkin tupakansavuiseen arkiseen saludohetkeen työpaikan sosiaalitiloissa.


Tänä syksynä Udmurtiassa Ludorvajn ulkoilmamuseossa järjestetyn symposiumin ohjelmassa näin hyvän ilmaisun udmurtiksi: samovar pyrton! Todellakin: samovaarin tuominen. Siinä täydellinen kulttuurisensitiivinen käännös ilmaisuille coffee break ja KAHVI.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maistuuko se samovaarissa valmistettu tee jotenkin erilaiselta? Siippa nääs hankki jostain ikivanhan, josta tuskin jaksaa nostaa. Käyttöohjeet kai löytyisivät netistä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Varo NL:ssa valmistettuja sähkösamovaareja, joissa ei ole maadoitusta - oikosulku voi tappaa. Laitata sähköliikkeessä maadoitettu pistoke alkuperäisen tilalle. Halpa henkivakuutus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kiitos Pekka, mutta se on antiikkia, ei mittään sähköä. Hiilelläköhän se toimisi, täytyy ottaa selvää.

Tämän blogin suosituimmat