Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Teit meistä kauniin -tähti esiintyy udmurttilaisessa näytelmässä

  • Metsän koulussa -näytelmää harjoiteltiin Udmurtian valtionyliopiston asuntolan pihanurmikolla.
    Metsän koulussa -näytelmää harjoiteltiin Udmurtian valtionyliopiston asuntolan pihanurmikolla.

 

Tampereelta 12 nuoren teatterityön opiskelijan ryhmä, kolmas vuosikurssi, suoritti Udmurtiassa opintoihinsa kuuluvan vieraalla kielellä näyttelemisen jakson. Näihin kuuluu myös viime viikonlopun Suomen katsotuimmassa elokuvassa Teit meistä kauniin Toni Wirtasta näyttelevä Tatu Sinisalo. 


Suomalaiset näyttelivät udmurttilaisen näytelmän Lidija Tšernovan Metsän koulussa udmurtiksi. Udmurtiassa he ehtivät esittää sen vain muutamassa paikassa. Syksyllä olen kuullut sen nähneiltä ihmisiltä ihastunutta palautetta. Esitys haluttaisiin kuulemma vielä kouluihin lasten nähtäväksi.


Tällaiset yllätykset ovat parasta piristystä fennougristille, joka pohtii jatkuvasti miten jalostaa koulutus ja kokemus käytännön poliittisiksi toimiksi, jotka edistäisivät uralilaisia kieliä ja niiden käyttöä. 


Monessa paikassa on nähty, että kun ulkopuolinen, vaikka suomalainen, oikeasti opettelee vähemmistökielen, sillä voi olla monelle syntyperäispuhujalle paljon suurempi kannustava vaikutus kuin jollain venäjäksi esitetyllä fiksullakin teoreettisella perustelulla. Ehkä samansuuntaisen shokkihoidon sai joku udmurtti siitä, että näyttelijän ammattiin opiskelevien suomalaisten ryhmä tuosta vain esittää udmurtiksi näytelmän.


Näyttelijöiden kielen hiontaan osallistuivat Iževskissä neljännen vuosikurssin suomen opiskelijani. Udmurtiassa harjoiteltu näytelmä nähdään vielä ylihuomenna Helsingissä.
https://www.facebook.com/events/1467825329901571/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat