Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Geoglyfejä kesäkuussa Helsingissä

  • Luojan geoglyfi Etelä-Uralilla, Šulgan Taš.
    Luojan geoglyfi Etelä-Uralilla, Šulgan Taš.
  • Rinat Minnebajev Multialla elokuussa 2015. Kuva: Maksim Aleksandrov.
    Rinat Minnebajev Multialla elokuussa 2015. Kuva: Maksim Aleksandrov.


Eurooppaa on täältä Udmurtiasta itäänkin päin vielä vaikka kuinka paljon. Uralille on matkaa. Hieman lähempänä Uralia, mutta kuitenkin Euroopan puolella, on Baškortostan. 


Yksi tunnetuimpia taiteilijoita Baškortostanista, Rinat Minnebajev, on osallistunut useasti etnofuturistisille taideleireille, joita on järjestetty pääasiassa Udmurtiassa.


Viime vuonna hän osallistui Suomessa etnofuturistiselle taideleirille Muu Maa, joka suuntauksen perusajatusten mukaan järjestettiin suomalaisessa kylässä, Multialla, "kaukana megapolien sykkeestä". Siellä nähtiin jo Minnebajevin geoglyfejä.


Huomisesta alkaen suurella yleisöllä on mahdollisuus nähdä niitä Helsingissä.  
http://www.galleriadix.fi/


Geoglyfit ovat ihmisten aikaansaamia, ilmasta havaittavia maanpinnan muodostumia. Yleensä sillä viitataan muinaisten kulttuurien aikoina uskonnollisia tarkoituksia varten tehtyihin kuvioihin. 
Tässä tapauksessa samasta näkökulmasta tarkastellaan myös nykyisten kaupunkien ilmakuvia.

On selvää, että näyttelyssä ei ole muodostelmia, vaan sekatekniikalla tehtyjä kuvia niistä. Käsitteenä geoglyfi on lähellä maataidetta ja ympäristötaidetta, joilla kuitenkin on laajempi merkitys ja eri tausta. 


Geoglyfi viittaa tässä tapauksessa maan pintaan, jota ihminen ei ole muuttanut varsinaisena tarkoituksenaan tehdä taideteos tai uskonnollinen kulttikuvio. 
Tämä herättää kuitenkin mielleyhtymän: jos maanpinnan muodostelmat ovat Luojan taideteos, olisi ihmisen niihin kajotessaan viisasta käyttää harkintaa ja taiteellista silmää.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ilmeisesti geoglyyfi voisi olla vaikka Nisbackan mailla, edesmenneen Laila Pullisen veistospuistossa olevan mäki, joka näyttää kuin merenrantamaisemalta. Oletko tutustunut?
Pullisen veistostaidetta, löytyy sieltä näköjään minun ottamaan kuvaan Laila Pullisesta poikansa kanssa ja linkki Vapavuoron blogiin.

https://www.google.fi/search?q=Nissbackan+veistosp...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

En ole käynyt. Porissa oli Pullisen näyttely ihan pari vuotta sitten ja Laila Pullinen oli itse paikalla kertomassa. Erittäin kiintoisa tapaus taiteena ja taiteilijana ja niiden yhdistelmänä.

Tämän blogin suosituimmat