Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Euroviisut uudelle pohjalle


En ole seurannut euroviisuja, en ehtinyt edes huomata, että ne on käynnissä. Kohta aion kuitenkin kehutun voittokappaleen kuunnella.


Euroviisut on joka kevät ja yhtä varmasti aina niiden jälkeen esiintyy hirveää änkytystä tapahtuman politisoitumisesta, niin Venäjällä kuin Suomessakin.


Olen samaa mieltä niiden kanssa, joiden mielestä euroviisut on välttämättä poliittinen tapahtuma. Euroviisusysteemihän perustuu kansainvälisen voimapolitiikan tuloksille: vain itsenäiset valtiot lähettävät edustajan. Suuri määrä itäisen Euroopan maita ei ollut aiemmin mukana, koska ne eivät olleet itsenäisiä. Mikä määrä hienoa musiikkipotentiaalia on jäänyt meiltä kuulematta menneinä vuosikymmeninä!


Ja jää vieläkin, koska edelleenkään mukana ei ole Maria eikä Udmurtiaa, ei ole edustajaa edes Tatarstanista eikä Bashkortostanista, jotka kaikki ovat maantieteellisesti kokonaan Europan puolella. Eivät pääse saamelaisetkaan euroviisuihin kuin joskus, jos voittavat ensin maansisäiset karsinnat, kuten Norjassa tänä vuonna. Muutkin vähemmistökansat pääsevät satunnaisesti:
http://sukukansojenystavat.blogspot.ru/2012/05/eurovision-2012.html


Koska tätä tapahtuu valitettavan harvoin ja vähemmistöjä on paljon, on vuodesta 2002 järjestetty Euroopan vähemmistökieliset euroviisut: Liet International -laulukilpailu. Siellä on esiinnytty friisiksi, udmurtiksi, saameksi, baskiksi ja vaikka millä kielellä.


Eikö kannattaisi euroviisuedustajat valitakin kieli- tai kansakohtaisesti, eikä valtiokohtaisesti? Kulttuuri, myös musiikkikulttuuri, nousee enemmän kielen ja kansan pohjalta kuin minkään valtion. Samalla euroviisujen politisoituminen vähenisi. Tosin tilalle voisi tulla hieman toisenlaista politiikkaa, mutta lievempää. 


Tuntuu, että euroviisuihin nimenomaan kaivataan eri kieliä. Pelkän englannin kuuntelu on tylsää. Kuten kirjoitin ensimmäisessä vapaavuorokirjoituksessani, kieli ei välttämättä edes haittaa menestystä, oli kieli sitten mikä tahansa, vaikkapa peräti udmurtti.
http://esa-jussisalminen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/165277-udmurt...


Jos taas euroviisuista ei lainkaan haluta lähtökohtaisesti poliittisia, pitää niistä tehdä artistikohtaiset kilpailut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minulle on viime aikoina kolahtanut voimakkaasti tämä 1980 vuoden Norjan viisu viattomuudessaan: https://www.youtube.com/watch?v=CjyD0r2ijUA

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Luin aussiblogin, suomalainen kirjoittaja. Siinä oli euroviisuista. Miksi sinne osallistuvat Azerbeizanin, Ukrainan ja Armenian edustajat. Osoittaakseen osaamistaan ja hankkiakseen rauhanomaista ja positiivista mainetta. Näinhän sen hyvinkin voi nähdä ja ajatella.
http://jussinaussiblogi.blogspot.fi/2016/05/austra...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Azerit haluavat sanoa, että ovat mahtihemmoja, eivätkä pukeudu huntuun hommafoorumista huolimatta.

Tämän blogin suosituimmat