Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Udmurtti nai kolmasti

Udmurtin kolmet häät

Venäjän television kulttuurikanava näytti ansiokkaan dokumentin udmurttien perinteisestä maailmankatsomuksesta ihmisen elinkaaren kolmen vaiheen kautta.

Ensimmäiset häät.
Vastasyntyneelle järjestetään lapsen häät, joissa hänet vihitään tähän maailmaan. Siinä pojalle puetaan isän paita, tytölle äidin. Nämä vaatteet ovat moneen kertaan käytettyjä, koska silloin ne ovat taatusti pehmeitä.

Toiset häät. 
Naimisiinmeno on kahden suvun välinen yhteen liittyminen, jota juhlitaan useita päiviä. Vanhojen perinteiden mukaan morsian puetaan tällöin erityisiin vaatteisiin, joita käyttävät naimisissa olevat naiset. Morsian on kuorrutettu hopeakolikoilla, jopa silmät peitetty, jotta hän ei vahingoittaisi vierasta, miehen sukua, eikä hän itsekään joutuisi vieraan suvun taholta silmätyksi. Dokumentissa kohdassa 22:18.

Kolmannet häät.
Kuolleille järjestetään myös häät, joissa vainaja liittyy tuonpuoleiseen. Tähän liittyvä toimitus on nimeltään Jyrpyd s'oton. 
Udmurtin kielen jyr (y:llä merkitään ns. taka i) merkitsee päätä ja pyd jalkaa. S'oton tarkoittaa antaminen.  Nimitys tulee siitä, että miehelle annetaan oriin pää ja jalat, naiselle hiehon pää ja jalat. Mies tarvitsee tuonpuoleisessa hevosen töihinsä, kyntämiseen ja ajamiseen. Nainen tarvitsee kotitöihinsä lehmän.
Juhla on järjestetty talvella, esimerkiksi joulun ja ortodoksisen loppiaisen välisenä aikana. Juhla järjestetään samalla sekä tietyn, yli vuosi sitten kuolleen, omaisen muistoksi että suvun kaikkien vainajien muistelemiseksi.

Jostain samasta on kyse suomalaisessa häätanhussa, jossa lauletaan, että on mulla hautajaiset, sulla häät ja toisin päin. Myös kristillisessä maailmankuvassa häillä, yljällä ja morsiamella on laaja merkitys.
http://tvkultura.ru/anons/show/brand_id/21745/episode_id/1276643/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tämä Yrjö Jylhän Häätanhu kuvaa pettyneen kosijan katkeruutta ennen itsemurhan tekoa. Ajan myötä morsiamesta tulee vanhus mutta hänen muistoissaan itsemurhan tehnyt kosija säilyy nuorena!

On ilo sulla, mut suru mulla,
on mulla hautajaiset, sulla häät.
Siis kätes anna nyt morsianna,
kun viime kerran minut vielä näät.

Sun häitäs tanssaan, mut kohta kanssaan
vie manan immet mua karkeloon.
Sun onnes tähden pois täältä lähden,
sun silmäs siunaten mua seuratkoon.

Pian päätät tanhus, oot kohta vanhus,
mut ikinuorna minut aina näät.
Luo tuonetarten käyn häitä varten,
on sulla hautajaiset, mulla häät.

Tämän blogin suosituimmat