Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Tanssilattialta löytyi ugrityttöjen päitä

 • Harvinaisen hyvin näkyvä maalaus ja kuva luolassa sisällä.
  Harvinaisen hyvin näkyvä maalaus ja kuva luolassa sisällä.
 • Tanssilattialta löytyi ugrityttöjen päitä
 • Valokeilassa.
  Valokeilassa.
 • Tanssilattialta löytyi ugrityttöjen päitä
 • Taidetta.
  Taidetta.
 • Tanssilattialta löytyi ugrityttöjen päitä
 • Luolasto houkuttelee kitaansa.
  Luolasto houkuttelee kitaansa.
 • Turistiryhmät ovat löytäneet vaikeapääsyisen Shulgan Tashin (varsinkin asfalttitien alueelle valmistuttua).
  Turistiryhmät ovat löytäneet vaikeapääsyisen Shulgan Tashin (varsinkin asfalttitien alueelle valmistuttua).
 • Muinaisbashkiiri Ufan museossa.
  Muinaisbashkiiri Ufan museossa.
 • Muinaisen luolamaalaajan rekonstruktio. Kiintoisa profiili...
  Muinaisen luolamaalaajan rekonstruktio. Kiintoisa profiili...
 • Samoin.
  Samoin.
 • Samoin.
  Samoin.
 • Mammuttien luita museossa Ufassa.
  Mammuttien luita museossa Ufassa.
 • Luolastosta takaisin maan pinnalle.
  Luolastosta takaisin maan pinnalle.
 • Luolaston edessä.
  Luolaston edessä.

Shulgan Tash - sensaatiomainen luolamaalauslöytö Bashkortostanissa


Etelä-Uralilta Shulgan Tashin luolastosta löydettiin kivikautisia maalauksia vuonna 1959 ja sen jälkeen jatkuvasti uusia. Siihen asti vastaavia oli löydetty Euroopasta lähinnä nykyisen Ranskan, Italian ja Pyreneiden niemimaan alueelta. Ilmeisesti tietoa ei ole puolessa vuosisadassakaan ehditty tarpeeksi sulatella, koska esim. täällä mainitaan vain nuo Länsi-Euroopan vastaavat tunnetut luolat, kuten Altamiran luola Espanjassa:  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalliomaalaus#Eurooppalaisia_maalauksia 


Kivikautisia luolamaalauksia on löydetty myös Afrikasta, Australiasta ja Aasiasta. 


Shulgan Tashin maalaukset, joita on löydetty jo lähes kaksi sataa, ovat samalta ajalta kuin Länsi-Euroopan eli tehty 14000 - 17000 vuotta sitten.


Suomalaisia arkeologeja Shulgan Tashissa kerrotaan käyneen vuonna 1997. Shulgan Tash on ihanteellinen matkailijoille. Luolaston sisäänkäynti on laaja ja pitkälle ensimmäiseen luolaan pääsee vaikka pikkukengissä. Kuten muuallakin vastaavissa luolissa, havaittiin täälläkin melko pian, että turistit pilaavat hengityksellään maalauksia, joten maalausten luokse pääsy on tavallisilta vierailijoilta kielletty. Heitä varten on tehty maalausten jäljitelmiä ensimmäiseen helppopääsyiseen luolaan. Meidänkin käydessä luolassa, siellä oli useita matkailija- ja koululaisryhmiä. 


Me emme olleet kuitenkaan tavallisia matkailijoita. Me pääsimme asiantuntija, arkeologi ja myyttien tutkija Vjatsheslav Kotovin myötävaikutuksella käymään vaikeapääsyisissä sisemmissä, ylemmissä ja alemmissa luolissa alkuperäisten maalausten luona. Hän toimi myös oppaana neljän hengen ryhmälle suomalaisia, jotka dramaturgi Outi Rossin aloitteesta päättivät poiketa Shulgan Tashissa kesän 2014 Udmurtian Karamas-Pelgan kylän etnofuturistisen taideleirin jälkeen. Rossi teki matkasta, nimenomaan luolasta ja siihen liittyvistä myyteistä radiodokumentin.
(Suomenkielinen radiodokumentti luolasta:
http://areena.yle.fi/1-3048438 )


Varusteiksemme meille annettiin kypärät ja lamput. Monen luolan suuaukot olivat ahtaita ja suljettu ristikolla, johon oppaallamme oli avain. Rämmimme savisten ja liukkaiden kiviröykkiöiden ylitse luolasta toiseen. Ilman opasta olisi ollut mahdotonta hahmottaa paikkoja lainkaan tai löytää mitään. Joissakin luolissa pienilmasto on ollut ihanteellinen maalausten säilymiselle, toisissa maalaukset ovat hävinneet tai niistä on jäljellä vain heikkoja katkelmia. 


Pahin paikka oli ylempiin luoliin kiipeäminen jyrkänteeseen asennettuja ohuita rautatikkaita pitkin. Näissä ylemmissä luolissa on maalauksia parhaiten näkyvissä. Millä keinoin kivikauden ihmiset ovat päässeet ylös? On esitetty arveluja siitä, että ylös kiipeäminen on voinut olla jonkinlainen initiaatioriitti ja vaikeapääsyisyyden vuoksi juuri sinne on maalattu.


Säilyneistä maalauksistakin harva loisti kovin selkeänä meidän lamppujemme valossa. Tulkkasin dokumenttiin Kotovin innostunutta ja erikoistermejä vilisevää tulkintaa maalauksista, vaikka välillä en erottanut kivessä piirtoakaan, mutta mielikuvitusta minulta ei onneksi ole koskaan puuttunut.


Luolasta on olemassa dokumenttifilmi englanniksi:
https://rtd.rt.com/films/shulgan-tash-nature-reserve-bashkortostan/#part-2


Venäjänkielinen virtuaaliopastus, josta löytyy mm. reitti ylempiin luoliin:
( http://www.shulgan-tash.ru/wp-content/uploads/pano/kapova2/tour.html
Tässä pääsee luolan sokkeloihin seuraamalla ja klikkaamalla nuolia, maalauksille asti. Joskus pitää haeskella, missä on nuoli eteenpäin.)


Maalauksien lisäksi luolastosta on löydetty mm. nuotioiden jälkiä, mammuttien ja muiden eläinten luita. Yhdestä luolasta, kupolisalista, joka on ensimmäinen oikealla mentäessä ensimmäisestä luolasta syvemmälle, löytyi vuonna 2010 kolme noin 17-19-vuotiaan tytön pääkalloa. Viereisten keramiikan kappaleiden perusteella ne ovat vasta myöhäispronssikaudelta. Pääkalloissa on  merkkejä väkivallasta ja tutkimusten perusteella ne kuuluvat ugreille. Kupolisalissa on paljon maalauksia, osa huonosti säilyneitä, sekä maalauksia myös kivikautta myöhemmiltä kausilta. Sitä kutsutaan muotonsa vuoksi kupolisaliksi tai tanssisaliksi, koska sen lattia on tasainen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Koraani Bacon

Niin se on Putin hakannut metalliputkella Suomen tyttäriä päähän?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ei ihan. Ugrit ovat unkarilaisten, hantien ja mansien esi-isiä, jotka asuivat muinoin tuolla alueella, siis seikkailivat tuolla luolastossakin. Sitten ottivat ja lähtivät obinugrilaiset Siperiaan ja heistä tuli metsän ja jopa tundran kansoja. Unkarilaiset lähtivät myös ja päätyivät lopulta kauas länteen. Heistä tuli moderni keskieurooppalainen kansa, joiden kulttuurissa ja kielessä, samoin kuin obinugrilaisten on muistoja paimentolais- ja hevoskulttuuriajalta Etelä-Uralilta sekä myöhemmiltä vaelluksilta.
Päät hakkasi pois luultavimmin ugrimiehet, en tosin ole kuullut tarkempia arveluja, mitä on on tapahtunut.

Tämän blogin suosituimmat