Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Vielä Muu Maa -etnofuturistisesta taidesymposiumista Multialla

  • Multian keskustan kesän myynti vilkastui kenties hieman taideleirin johdosta.
    Multian keskustan kesän myynti vilkastui kenties hieman taideleirin johdosta.
  • Sinervän rannalla taiteilija (vas. alkaen) Valeri Savin, Ville Haapasalon kanssa maalannut poliitikko-taiteilija Envil Kasimov, Udmurtian tärkeimmän venäjänkielisen sanomanlehden Izvestija Udmurtskoj Respubliki toimittaja Kristina Romanova, taiteilijaprofessori Sergej Orlov, Udmurtija -painotalon johtaja Juri Kuznetsov ja Bashkortostanista taiteilija Rinat Minnebajev.
    Sinervän rannalla taiteilija (vas. alkaen) Valeri Savin, Ville Haapasalon kanssa maalannut poliitikko-taiteilija Envil Kasimov, Udmurtian tärkeimmän venäjänkielisen sanomanlehden Izvestija Udmurtskoj Respubliki toimittaja Kristina Romanova, taiteilijaprofessori Sergej Orlov, Udmurtija -painotalon johtaja Juri Kuznetsov ja Bashkortostanista taiteilija Rinat Minnebajev.
  • Sinervä ja muut järvet tarjosivat hyvät puitteet kesän sään viimeinkin hieman kaunistuessa. Vieraat ihmettelivät kuinka myöhässä kaikki Suomessa kasvaa. Oli todettava, että ei nyt ihan näin myöhässä yleensä.
    Sinervä ja muut järvet tarjosivat hyvät puitteet kesän sään viimeinkin hieman kaunistuessa. Vieraat ihmettelivät kuinka myöhässä kaikki Suomessa kasvaa. Oli todettava, että ei nyt ihan näin myöhässä yleensä.

 

Etnofuturistinen taideleiri, VIII järjestyksessään, oli viime elokuussa ensi kertaa Suomessa, Multialla. Nykyisessä tilanteessa Suomessa, haluan rohkaisuksi taide-  ja kulttuuripiireille kertoa tapahtumasta. Se on nimittäin mainio esimerkki nyky-yhteiskunnassa siitä, miten kaikenlaista voi järjestää ilman suuren rahoituksen onnistumistakin. 


Esim. Keijo Nevaranta on kirjoittanut moniosaisessa blogissaan kokemuksia Multian suomalais-ugrilaiselta taideleiriltä:
http://nevaranta.blogspot.fi/2015/09/muu-maa-multiaa-5-1582015-lokikira-...

 

Eräät yksityiset ihmiset aktivoituivat sponsoreina ilman erityistä pyyntöä hankkeesta kuullessaan. Koko leiri toteutui kuitenkin murto-osalla niistä summista, mitä budjettisuunnitelmiin oli kirjattu ja silti melko onnistuneesti. 


Ne arvovaltaiset tahot taas, joille lähettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaisia hienoja hakemuksia, eivät kiinnostuneet etnofuturistisesta taiteesta suomalais-ugrilaisen yhteistyön edistäjänä. Suomesta puuttuvat säätiöt ja rahoittajat, jotka uskaltaisivat näin rohkeasti tukea sukukansojemme omaa aktiivisuutta ja suomalaisten tahojen liittymistä mukaan.


Idea etnofuturistisesta taideleiristähän Suomessa on siinäkin mielessä tietysti uusi, että kyse on enemmän siitä, mitä me voimme oppia sukukansoilta, katsoa välillä heitä ihaillen ylöspäin.


Itse olen yhä enemmän vakuuttunut siitä, että sukukansojen hyväksi voi tehokkaimmin toimia niin, että hyväksyy sen, miten he haluavat toimia oman kulttuurinsa ja kielensä hyväksi ja tukea sitä. Minun ei ole tarpeen itse keksiä ulkoapäin mitään juttuja, mitkä eivät heidän todellisuudessaan saa tuulta siipiensä alle. Tai tietenkin kekseliäisyyttä tarvitaan siinä, miten lyöttäytyä mukaan heidän toimintaansa. Taustaksi tarvitaan tietoa, tietoa ja ajankohtaista tietoa sekä sen tutkimista, levittämistä ja soveltamista. Jos sukukansojen omaperäinen taide vannoo nyt etnofuturismin nimeen, ei meillä ole siihen nokan koputtamista.


Taidetarvikkeita saatiin paljon lahjoituksina ja löydettiin ilmaiseksi. Osaan löytyi sponsori. Asuminen järjestyi lähes ilmaiseksi. Multian kunta tuli kiitettävästi vastaan ja tarjosi muodollista käyttökorvausta vastaan työskentely-, asumis-, ja osin myös majoitustilaksi Nahkurin talon, joka on myytävänä oleva vanha puutalo, ihanteellisella paikalla Multian keskustassa, mutta järven rannalla. 


Tämän lisäksi Säästöpankin talosta omistaja vuokrasi edullisesti osan majoituskäyttöön ja alakerran entisen kahvila Korsun tilat taiteilijapresentaatioiden pitopaikaksi. Ruokailut järjestyivät ihanteellisessa kesäkahvilassa Sinervän leirintäalueella sekä Nahkurin talossa. Lisäksi käytössä oli meidän Multialla asuvien järjestäjien taloja.

 

Kuten Udmurtian etnofuturististen taideleirien järjestäjä Juri Lobanov mainitsi, tapahtumassa aisti järjestäjien henkilökohtaisen uhrautumisen tapahtuman hyväksi. Ilman uhria ei saavuta mitään pysyvää. Näin ehkä sen oli tarkoituskin mennä, lupaavien rahoituskuvioiden tarkoitus kaatua. Tulevaisuudessa leiri voi sen sijaan poikia vielä muutakin kuin näyttelyn Espoonsillassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat