Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Etnofuturismin huippunimiä odotetaan Multialle elokuussa!

 

Muu Maa -etnofuturistinen taideleiri järjestetään Multialla 5.-16.8.2015. 

 

Etnofuturismi


Yli 25 vuotta sitten Viron siirtyessä uuteen poliittiseen tilanteeseen siellä keksittiin termi etnofuturismi. Sen ottivat pian innolla vastaan monet itäiset sukukansamme, joilta se on levinnyt niin venäläisten kuin turkkilaistenkin kansojen keskuuteen. Se on nykyisellään väljä aate- ja taidesuuntaus, joka ammentaa suomalais-ugrilaisten kansallisista perinteistä, mutta soveltaa niitä nykyaikaan, luo kansalliselle mahdollisuuksia nykyajassa. Etnofuturismin idean syntymaassa, Virossa järjestettiin etnofuturistinen konferenssi vuonna 1994. 


Etnofuturismilla voidaan tarkoittaa eri asioita riippuen siitä, mistä taiteenalasta on kyse. Sukukansojen nykykirjallisuuden ilmiöinä se voi tarkoittaa riipaisevia juurettomuuden kuvauksia ja ristiriitaa alkuperäisen kyläyhteisön ja globaalin kaupungin välillä. Maalaustaiteessa se liittyy usein kansallissymbolistiseen kuvaustapaan ja samalla syvään sisäiseen kokemusmaailmaan.

 

Etnofuturistifestivaalit


Etnofuturistisia festivaaleja alettiin järjestää myös Udmurtiassa vuonna 1998, koska udmurttitaiteilijoissa oli paljon uudesta käsitteestä ja ajatuksesta innostuneita taiteilijoita. Konferensseja järjestettiin kaikkiaan kuusi vuosina 1994-2003, kolme Virossa, kolme Udmurtiassa. Konferenssiperinteestä muodostui Udmurtiassa festivaaliperinne. Kuten nimenmuutoksestakin voi päätellä siirryttiin enemmän teoriasta käytäntöön, esitelmien pidosta taiteen esittämiseen. 


Festivaaleja järjestettiin vuosina 1998-2007. Niistä muodostui kaikkien etnofuturismista käytännössä tai teoriassa kiinnostuneiden kohtaaminen, jossa nähtiin monenlaisia taide-esityksiä, oli keskustelutilaisuuksia, joukkotapahtumia aina karnevaalitunnelmaan asti. 


Suomessa Alkukoti ( http://www.helsinki.fi/hyy/skv/alkukoti.html ) on alusta asti seurannut ansiokkaasti tätä suomalais-ugrilaista maailmaan innostavaa ilmiötä, niin teorian (Alkukoti 1, Alkukoti 7, s. 18) kuin tapahtumaraporttien (Alkukoti 1, Alkukoti 5, s. 26, Alkukoti 6, s. 6) näkökulmasta. Festivaaleille osallistui joinain vuosina myös suomalaisia.

 

Etnofuturistiset taideleirit


Tämän jälkeen festivaalien udmurttilaiset järjestäjät kokivat perinteen kaipaavan uudistusta. Festivaalit eivät antaneet enää mitään uutta. Kuitenkin taiteilijat halusivat tapahtumia. Niinpä taidemaalarit päättivät vuonna 2008 kohdata vain keskenään pienellä taideleirillä, jolla oli aikaa varattu runsaasti luovaan työhön. Näin syntyi etnofuturistinen symposiumi, jota voi kutsua myös taideleiriksi, jolla pyritään luomaan mahdollisimman innostavat ja rauhalliset olosuhteet taiteen tekemiseen ja toisilta oppimiseen. Muutaman vuoden jälkeen järjestäjät kokivat, että seuraava askel olisi muidenkin alojen taiteilijoiden saaminen mukaan. Näin vuonna 2011 ideana oli kutsua mukaan muiden alojen taiteilijoita esittämään omaa taidettaan, mutta myös kokeilemaan maalaamista kokeneiden mestareiden opastuksella. Myös Suomesta saatiin tällöin osallistujia taideleirille (Alkukoti 13, s. 36). 


Vuonna 2013 mukana oli jo kuusihenkinen ryhmä taiteilijoita Suomesta. Tapahtuma oli niin innostava heille, että tuloksena oli seuraavan vuoden keväällä symposiumia reflektoiva taidenäyttely Helsingissä galleria Huudossa 8.3. - 23.3.2014. Vuoden 2014 symposiumissa oli mukana myös kuusi henkeä, suurimmaksi osaksi Helsingin Taideyliopiston opiskelijoita.


Tähän mennessä on pidetty seitsemän symposiumia:


I 2008 Ser no tur, Vavožin piirikunta, Dz'ozlud-Kaks'an kylä 


II 2009 Urman arte, Tatarstan, Arskin piirikunta, Kyrlajn kylä 


III 2010 Tšylkyt vu, Vavožin piirikunta, Gurez' Pudgan kylä 


IV 2011 Kynar kabon, S'eltan piirikunta, Kol'esurin kylä 


V 2012 Kemikamhemhe, Sarapulin piirikunta, Dul'esovon kirkonkylä 


VI 2013 Odo maran, Balezinon piirikunta, Jundan kirkonkylä 


VII 2014 Te-Te, Kijasovin piirikunta, Karamas-Pel'gan kylä


Tarkoituksena on, että viimeinen eli kymmenes olisi vuonna 2017 samassa kylässä, mistä symposiumiperinne alkoi. Kyseessä on siis kymmenen vuoden sykli, etnofuturismin muodon kokeilu. Sekä suomalaiset osanottajat että tapahtuman udmurtialaiset järjestäjät saivat samanaikaisesti ja toisistaan tietämättä idean vuoden 2015 symposiumin järjestämisestä Suomessa. Sysäyksenä tähän oli tietysti se, että suomalaiset esiintyivät kahdessa symposiumissa peräkkäin, vuonna 2013 Odo Maran -symposiumissa ja vuonna 2014 Te-Te -symposiumissa, taiteellisesti erittäin menestyksekkäästi ja toivat symposiumeihin hedelmällisen kansainvälisen ilmapiirin. 

 

Idea


Taideleirin tarkoituksena on yhdistää taiteilijasukupolvia nykyaikaiseen taiteen kontekstiin: opettaa käsitteellistä ajattelua, kykyä hahmottaa taiteellisia päämääriä ja toteuttaa ne niin kirjallisesti kuin visuaalisestikin sekä kykyä puolustaa omaa konseptia ja esiintyä suuren yleisön edessä. Tästä Muu Maa -projektista tulee omalaatuinen sosiaalis-kulttuurinen ilmiö suomalaisessa provinssissa suomalais-ugrilaisen kulttuurin elvyttämiseksi. Taideleiri on väline termin etnofuturismi levittämiseksi ja syventämiseksi yhtenä taiteellisena suuntauksena erityisesti Suomessa, jossa harva taiteilija vannoo tämän ismin nimeen, mutta on kuitenkin todellisesti lähellä etnofuturismia. Se perehdyttää etnofuturismiin tuoreita nuoria tekijöitä Suomesta, Virosta ja Venäjältä. Se on liike, joka yhdistää useiden taidesuuntausten positiivisen energian.

 

Tämänvuotisen taideleirin tunnus on karhu veneessä ja nimi Muu Maa. Karhukultti yhdistää suomalais-ugrilaisten kansojen menneisyyden. Se on elossa ja täynnä voimaa.

https://yadi.sk/mail/?hash=TRAYA5yZNGlWCCsMM3eqj0FLj0tau17pd2ITY7%2FE7JQ%3D


Tunnuksen on laatinut Juri Lobanov (Kuchyran Juri), joka on Udmurtin kansallisten symbolien, lipun ja vaakunan, tekijä. 


Vene on suomalais-ugrilaisten kansojen entisten aikojen paras ja tyypillisin kulkuvälinen päästä maasta toiseen, omalta muulle maalle ja takaisin. 
Erityisen tärkeä vene on ollut Suomessa, jossa järvet ja joet, rannikolla yhdessä meren kanssa, muodostavat tiheän kulkureitistön lähes koko maahan. Veneillä on tehty kalaretket, kyläretket kuin myös käyty kirkossa. Veneet ja niiden tervaus ovat olleet suomalaisten elinkeino muinaisista ajoista asti tähän päivään asti, jolloin valmistamme loistoristeilijöitä telakoillamme maailman vaativimmille asiakkaille.

 

Muu Maa tarkoittaa suomen kielessä maata, joka on muualla, ehkä kiehtova, ehkä houkutteleva, mutta myös vieras, outo ja jopa pelottava ja vaarallinen. Muu Maa voi olla paratiisi tai autiomaa, luvattu maa, johon pyritään tai maa, josta viholliset hyökkäävät kimppuumme. Joka tapauksessa se ei ole oma, totuttu maa tai kotimaa. Oman maan ja muun maan vastakohtaisuus on perinteisissä suomalais-ugrilaisissa kulttuureissa voimakkaasti läsnä. Kuitenkin käsite on suhteellinen. Jollekin sama maa on oma, toiselle muu. Vesi erottaa maat toisistaan, mutta myös yhdistää. Taideleirin ajatuksena on maiden yhdistäminen, niiden välillä olevan veden ylittäminen, vaikka se voi näyttää syvältä ja mustalta. 

 

Taideleirin yleiset teemat nousevat Multian seutuun liittyvien taiteilijoiden elämästä, tuotannosta ja toiminnasta. Akseli Gallen-Kallela maalasi läheisen Huhkojärven maisemia kalevalaisiin töihinsä. Niin ikään Keuruun ja Multian rajamailla vaikutti runoilija ja taidemaalari Einari Vuorela, jonka teosten voi sanoa henkivän aitoa suomalais-ugrilaista luontosuhdetta. 


Leirin ohjelmassa on ainakin erityinen kansalllinen udmurttinukke-esittely ja siihen liittyvä työpaja. Oheisohjelmaksi on suunnitteilla esityksiä etnofuturismin roolista yhteiskunnassa ja politiikassa nykypäivänä sekä etnofuturismista kirjallisuudessa.


Lisäksi taideleirin perinteitä noudattaen paikalle odotetaan (rahoituksen löytyessä)kansamusiikkiyhtyettä Böljak, joka on kotoisin siitä kylästä, mistä perinne sai alkunsa. Tämä yhtye on esiintynyt vuosittain leirin alku- tai loppujuhlassa. 


Taideleiri avaa niin paikallisille kuin taiteesta laajemmin kiinnostuneillekin ainutlaatuisen mahdollisuuden saada tutustua henkilökohtaisesti eräisiin sukukansojemme tunnetuimpiin taiteilijoihin.


https://www.facebook.com/events/806934476052245/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Niille, jotka jäävät Venäjälle tai suomalaisille, jotka lähtevät Venäjälle, etnofuturistinen festivaali KAMWA Permin piirikunnassa:
https://mariuver.wordpress.com/2015/06/06/kamwa-mari/

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ennakkotieto. Laittakaahan kalentereihinne.
Muu Maa -etnofuturistinen taideleiri - töiden näyttely on Espoossa, Galleria Espoonsilta, avajaiset 17.11 klo 17:00 alkaen. Näyttely kestää kaksi viikkoa 17-29.11.2015.
Näyttelyyn viedään kaikilta leirin osallistujilta vähintään yksi työ. Osa töistä on heti taideleirin lopettajaisissa myyty, osa on Multialla.
Mahd. yst. taid. tied. minulta.

Tämän blogin suosituimmat