Esa-JussiSalminen Uralin piraatti

Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki 2016 haussa!

Nyt voivat suomalais-ugrilaisten alueiden kaupungit ja kylät ottaa osaa kilpailuun vuoden 2016 suomalais-ugrilaisen kulttuurikaupungin arvonimestä. Tarkemmat ohjeet löytyvät MAFUNin sivuilta. Hakea pitää 31.5. mennessä:


http://www.uralic.org/news/press-release-finno-ugric-capital-of-culture-...


http://www.mafun.mol-rm.ru/index.php/en/capitals-of-culture

Tätä loistavaa ideaa suomalais-ugrilaisesta kulttuuripääkaupunkikilpailusta alettiin viritellä jo vuonna 2011 MAFUNin (Suomalais-ugrilaisten nuorten liitto) tapaamisissa. Idean isä on virolaisen U-Pööre-järjestön puheenjohtaja Oliver Loode. Tämä kilpailu on yksi osoitus siitä, miten MAFUN on järjestönä päässyt viime vuosina toteuttamaan sitä, mitä varten se on olemassa.


Vuonna 2013 ajatuksen toteuttaminen alkoi konkreettisesti. Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalais-ugrilaiset kylät ja kaupungit (eivät tasavaltojen ja Venäjän federaation subjektien pääkaupungit, kuten Helsinki tai Saransk). Tuomaristo kiinnittää huomiota perinteisen elintavan ja perinteiden vaalimiseen. 

 

I BYGI


Ensimmäisenä vuonna kilpailuun ilmoittautui kahdeksan kandidaattia: Kazymin kylä Belojarskin piirikunnasta Hanti-Mansiasta, Kyšikin kylä Hanti-Mansian piirikunnasta Hanti-Mansiasta, Russkinskajan kylä Surgutin piirikunnasta Hanti-Mansiasta, Semilejn kylä Kotškurovin piirikunnasta Mordvasta, Ybin kylä Syktyvdinin piirikunnasta Komista,  Veskelyksen kylä Karjalan tasavallasta, Viron Setumaan Obinitsa sekä Bygi. 
Toiselle kierrokselle pääsivät kolme viimeksi mainittua, jotka kutsuttiin esiintymään Viron suurlähetystöön Moskovaan. Oliver Looden mukaan udmurttien voiton takasi hyvin viimeistelty musiikki- ja tanssiesitys.


Ensimmäinen suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki vuonna 2014 oli siis Bygi Šarkanin piirikunnasta, 55 km Iževskistä koilliseen. Tästä pienestä udmurttikylästä tiedettiin ennen vuotta 2014 tuskin mitään ainakaan Udmurtian ulkopuolella. Netissä Bygistä oli venäjäksikin hyvin vähän materiaalia, mutta englanniksi ei lainkaan.


Tämä vireä kylä on jo yli 400 vuotta vanha. Se koostuu 182 talosta ja 630 asukkaasta, joista 98% on udmurtteja. Lapset puhuvat udmurttia. Kylässä on paitsi peruspalvelut, koulut ja lastentarhat, myös vilkasta kulttuuritoimintaa. Siellä on kirjasto ja kulttuurikeskus, jossa toimii kerhoja ja teatteri. 


II OBINITSA
Tänä vuonna suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki on Setomaan Obinitsa Virossa. Vuoden monipuolisissa tapahtumissa korostuu yleinen suomalais-ugrilaisuus setukaiskulttuurin ohella:

http://obinitsa.net/koti-3/

Ensi kesänä julistetaan vuoden 2016 pääkaupunki. Veskelys ja Vuokkiniemi ovat osallistuneet kilpailuun. Kenties suomalainenkin kylä saa joskus tämän kansainvälisen kunnian.

Bygista:
http://pavel-vahrushev.livejournal.com/1100.html


http://www.fennougria.ee/index.php?id=29198

Udmurtian Staryje Bygin kylästä suomalais-ugrilainen pääkaupunki. Karjalan Sanomat 8.8.2013

Suomalais-ugrilaiset nuoret koolle Helsinkiin. Karjalan Sanomat 2.8.2013

Veskelyksen kylä pyrkii kulttuuripääkaupungiksi. Karjalan Sanomat 17.7.2013 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Tämän blogin suosituimmat